Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Česká Lípa připravuje výstavbu dopravního terminálu za sto milionů korun

Česká Lípa připravuje výstavbu dopravního terminálu blízko nového vlakového nádraží. Propojit by měl železniční, městskou a regionální autobusovou dopravu. Zastupitelé schválili studii řešení takzvaného přednádraží, kde by měl terminál stát. Náklady na jeho výstavbu a úpravu odhadli projektanti na sto milionů korun. Do budoucna studie počítá i s výstavbou parkovacího domu pro stovku aut, náklady na jeho výstavbu však projektanti do studie nezahrnuli.

„Územní studie řeší soubor ploch o rozloze zhruba 10,7 hektaru, který je vymezen v zastavěném území na málo využívaných a nevyužívaných pozemcích přednádražního prostoru, autobusového nádraží, výroby a přilehlých veřejných prostranství," popsala rozsah studie starostka Romana Žatecká (ČSSD).

V návaznosti na to nechalo město zpracovat také studii budoucí zástavby bezmála osmihektarového areálu bývalého městského nádraží a okolních ploch, kde se mimo jiné počítá s výstavbou mimoúrovňové křižovatky, ale také třeba s byty a občanské vybaveností.

V České Lípě se setkává pět železničních tratí. Sjíždí se tam rychlíky, které pokračují na Liberec, Děčín, na Bakov nad Jizerou, Kolín a do Šluknovského výběžku.

Správa železniční dopravní cesty investovala v minulých dvou letech miliardu korun nejen do výstavby nového nádraží, ale do modernizace tamních tratí a celého železničního dopravního uzlu. Samotné nádraží vzniklo na místě bývalých skladů a díky tomu se posunulo zhruba o sto metrů blíž k městu.

Zatímco městské autobusy jezdí až k nádraží, meziměstské končí na autobusovém nádraží, které je odděleno železniční vlečkou a s tím vlakovým spojeno jen nezpevněnou cestou.

Nový terminál by měl poskytnout zázemí nejen cestujícím, ale i řidičům regionální a dálkové autobusové dopravy a sloužit bude také městské dopravě.

Obyvatelé v okolí se obávají zvýšení dopravy v přilehlých ulicích. Ani někteří zastupitelé nebyli studií nadšeni. Zastupitel Miroslav Hudec (Zelení a Nezávislí) kritizoval záměr kvůli záboru části parčíku, kde mají vzniknout stání pro autobusy. Pavla Procházková (dříve ANO) zase považuje za rizikové plány na bytovou výstavbu v blízkosti mimoúrovňové křižovatky. Jde ale zatím jen o studii, výstavba bude záležitostí příštích let.

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky Česká Lípa, přednádraží, terminál, doprava, stavba, Romana Žatecká, ČSSD, Miroslav Hudec, ANO 2011, Správa železniční dopravní cesty, Liberec, Děčín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa připravuje výstavbu dopravního terminálu za sto milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.