Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj odkoupil akcie společnosti LIAD, je to další krok k vybudování vlastního funkčního dopravce

Uzavření smlouvy o převodu akcií schválila v úterý Rada kraje. Tím se společnost Autobusy LK stane majoritním vlastníkem ČSAD Liberec, ale také servisní společnosti Autocentrum Nord.

Společnost ČSAD bude dle smlouvy zajišťovat dopravu do konce příštího roku. Od ledna 2020 by tak dopravní obslužnost měl již zajišťovat nový dopravce v podobě Autobusů LK. „Nákup akcií považuji za hospodárné a dlouhodobě efektivní řešení. Navíc budeme mít pod kontrolou veškeré náklady spojené s autobusovou dopravou,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Za akcie přes deset milionů

„Jsem rád, že se nám podařilo završit hektické období a dokončit tento projekt. Pro nás je to významná záležitost z hlediska strategického pohledu na budoucnost dopravy v kraji. A věřím, že časem dokážeme, že to bylo nejekonomičtější řešení pro zachování solidní dopravní obslužnosti,“ řekl jednatel společnosti Autobusy LK Jiří Řádek. Za akcie zaplatí kraj 10,6 milionů korun.

Původní cena akcií přitom byla daleko vyšší. Důvodem jejího snížení jsou závazky a pohledávky z minulosti. Dle slov hejtmana aktuální cena vychází ze znaleckého posudku, ale mohla by se klidně ještě snížit.

O vlastním dopravci se rozhodlo již na začátku tohoto roku. Liberecký kraj tak chce zajistit kvalitní dopravní obslužnost a zároveň mít pod kontrolou i veškeré náklady. „Autobusová doprava patří mezi největší položky rozpočtu. Pro příští rok je vyčleněno 330 milionů korun,“ uvedla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová. Jedná se tak přibližně o desetinu z celkového rozpočtu.

Bez nečekaných situací

V případě, že bude autobusovou dopravu v kraji zajišťovat vnitřní dopravce, měl by se nejen zvýšit komfort cestujících a snížit cena, ale zároveň by nehrozily nečekané situace, které by ohrozily autobusovou dopravu. „Nechceme znovu čelit takové situaci, kdy dopravce oznámí, že pokud nepřistoupíme na jeho požadavky, nebude jezdit,“ dodala Volfová.  Předejít takovým situacím je podle vedení kraje možné pouze skrze vlastního dopravce.

Do budoucna by se měli lidé dočkat nových autobusů, lepšího odbavování i klimatizace. „Předpokládáme, že bychom během příštího roku vyměnili minimálně sedmnáct autobusů, které jsou starší dvanácti let, a nahradili je zcela novými,“ komentoval Řádek. Celkově je nyní ve vozovém parku 67 autobusů. 

Vlastnictví dopravce by kraj nemělo finančně zatížit více, než když autobusovou dopravu zajišťovala soukromá firma. „Při rozjezdu bude potřebná určitá finanční podpora. Dlouhodobý cíl je ovšem takový, že peníze vložené na začátku sníží platbu za dopravu. Během několika let by měla od kraje dostávat společnost Autobusy LK pouze peníze v rámci dopravní obslužnosti, které bychom museli vyplatit jakékoliv jiné firmě zajišťující dopravu,“ zakončil Půta.

Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky doprava, autobusy, Autobusy LK, akcie, LIAD, ČSAD, lycée international Alexandre-Dumas, autobusová doprava, ČSAD Liberec, Autocentrum Nord, a.s., Martin Půta, Jitka Volfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj odkoupil akcie společnosti LIAD, je to další krok k vybudování vlastního funkčního dopravce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.