Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Cyklostezka už vede až na Milíře. Náklady se vyšplhaly na sedm milionů korun

Od listopadu už cyklistům slouží nové úseky cyklostezky přes Rádlo. Došlo tak k propojení všech úseků a cyklisté tak projedou z Jablonce až na Milíře. Celkové náklady se vyšplhaly na sedm milionů korun a podílely se na nich Liberecký kraj, Lesy ČR a Rádlo.

Letos se nového asfaltu dočkala stezka podél silnice I/65 z Rádla do Jablonce nad Nisou a došlo tak propojení stávajících již existujících částí stezky 390ti metrovým úsekem. O náklady 1 132 560 korun (s DPH) se rovným dílem podél Liberecký kraj a obec Rádlo.

Plánovat se začalo před osmi lety

Na stezku za hájovnou směrem z Rádla na Milíře vjel také asfaltovací stroj a současně došlo následnému napojení o délce 219 metrů na stezku vybudovanou Lesy ČR. 70 procent nákladů z částky 543 290 korun (s DPH) uhradil kraj, zbytek obec Rádlo. Stejnou procentuální úhradu Liberecký kraj poskytl na asfaltový povrch na starou silnici z Rádla směrem na Rychnov u Jablonce, což je součást cyklotrasy Odra-Nisa, kde celkové náklady dosáhly 574 750 korun (s DPH).

„Pamatuji si na dobu před osmi lety, kdy jsme po volbách začali plánovat první projekty propojení Rádla a Jablonce. Začali jsme malými stezkami za svodidly a na lesních cestách. Dnes je toto napojení kompletní. Napojena byla také turistická lávka, vybudována byla stezka na Milíře a opravena cyklotrasa na Rychnov, který jí v příštím roce dokončí na svém katastru,“ uvedl Pavel Branda, místostarosta Rádla, který projektové žádosti připravoval.

Dodal, ne vždy v našem státě všechno funguje, o to víc jej těší, že v našem kraji tato spolupráce všech dotčených partnerů zafungovala velmi dobře. „I když to nebylo bezproblémové, vždy se našlo společné řešení,” uzavřel Branda.

Cyklostezka i pro lesní techniku

Oba asfaltové bezmála tři metry široké úseky, které platily Lesy ČR, měří 602 a 368 metrů. Stavěly se od letošního června do listopadu a tvoří součást turistické trasy Hřebenovka a cyklotrasy z Dobré Vody do Vesce. „Cestu bude využívat také lesnická technika. Během těžby a nutného skládkování ji uzavřeme,“ řekl Ludvík Řičář, krajský ředitel Lesů ČR v Liberci. Na stezce je několik vjezdů, přeložek a propustí. Součástí stavby byly i překlady optického kabelu a vodovodu.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Rádlo, Milíře, cyklostezka, Liberecký kraj, Lesy České republiky, Jablonec nad Nisou, cyklistická trasa, Dobrá voda, a.s.

Cyklostezka už vede až na Milíře. Náklady se vyšplhaly na sedm milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.