Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Silnice v Libereckém kraji ničí výkyvy teplot, přibývá děr

Střídání tepla a mrazu ničí povrchy silnic v Libereckém kraji. V posledních dnech přesahují výkyvy teplot na některých místech i 20 stupňů Celsia. Voda z tajícího sněhu zatéká do drobných trhlin, v noci na silnicích zmrzne a doslova vozovky trhá. Přibývá děr, někde se povrchy silnic doslova rozpadají. Na díry by si měli dát motoristé pozor i na hlavních tazích.

„Na některých místech už musely začít opravy, i když jsou v zimě velmi drahé a jejich životnost je minimální," řekl ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je náročná na zimní údržbu, a střídání teplot jako letos pak výrazně prodražuje i následné opravy. Silničáři v kraji mají na starost 2074 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, z toho jen 65 kilometrů se v zimě neudržuje. Sůl se používá na 743 kilometrech silnic, což je téměř 36 procent všech krajských komunikací. Ostatní se udržují štěrkem nebo se jen pluhují. V průměru stojí zimní údržba krajských silnic kolem 117 milionů korun, další miliony dává správa silnic do oprav poškozených komunikací.

Problém s oblevou a následným mrazem

„Cykly, kdy dochází k natávání, zatečení do spár a následnému zmrznutí, to je problém. Tak vznikají lokální hluboké díry. Na podzim to vypadalo jako kompaktní plocha, ale jsou tam nějaké trhlinky a ta voda to postupně rozebere. Pro nás by bylo nejlepší, kdyby na podzim napadl sníh, silnice byla pokrytá pěti až deseti centimetry sněhu a na jaře to roztálo," řekl Růžička. S výkyvy teplot se silničáři potýkají prakticky každou zimu, někdy je to problém menší, letos budou škody velké.

Společnost Silnice LK zahájila opravy některých výtluků už v prosinci, nejvíc je toho ale koncem zimy. Zimní záplatování je ale podle silničářů problematické a většinou dlouho nevydrží. „Pokud je to nějaká ojedinělá díra a je sucho, tak se to dá udělat poměrně kvalitně, ale pokud je to celý rozpadlý úsek, tak tam se to dělá dost těžko," uvedl ředitel společnosti Silnice LK Petr Šén. Ve špatném stavu je podle něj například povrch Pražské ulice v Jablonci nad Nisou, která je směrem na Maršovice součástí krajské silnice 287. Výtluků ale přibývá na silnicích po celém kraji.

Pozor na horách

Řidiči by si měli dávat pozor i na horských silnicích nižších tříd, kde je na vozovkách zledovatělá vrstva ujetého sněhu. Vlivem vyšších teplot a tání přes den se tam tvoří vyjeté koleje. „Strhávání ledu ze silnic je velmi náročné, musíme tam nasazovat frézy a grejdry, které je strhávají," řekl Růžička. Někde museli silničáři použít sůl i v úsecích, které běžně nesolí. Pomohla například vyčistit jen s obtížemi sjízdné silnice kolem Vysokého nad Jizerou.

Autoři | Foto

Štítky ČR, silnice, počasí, správa, Liberecký, AUDIO, Liberecký kraj, zima, oprava, Silnice LK a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice v Libereckém kraji ničí výkyvy teplot, přibývá děr  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.