Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nerušte tramvaj do Jablonce. Vznikla petice za její zachování

V souvislosti s plánovanou rekonstrukcí a prodloužením tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou vznikla v Jablonci už druhá petice. Příznivci spojení začali sbírat podpisy za záchranu tramvajové trati. Podle organizátorů bude mít její rekonstrukce a plánované prodloužení pro většinu obyvatel druhého největšího města v kraji pozitivní přínos.

Příznivci spojení reagují na petici odpůrců projektu, kterou bude už ve čtvrtek projednávat jablonecké zastupitelstvo spolu s návrhy na spolufinancování rekonstrukce a tramvajové trati a jejího prodloužení centrem města na plánovaný dopravní terminál v Kamenné ulici.

Proti jsou podnikatelé u plánované trati

Proti záměru prodloužit trať ze současné konečné v Tyršových sadech se postavili zejména podnikatelé a obyvatelé, kteří žijí či podnikají v ulicích Budovatelů, Soukenná a Kamenná, kudy má trať vést. Jsou přesvědčeni o tom, že trať a s ní spojené úpravy zhorší kvalitu života v centru, bojí se hluku a vibrací. Pod peticí proti záměru je podle informací z města 516 podpisů.

„Naprostá většina lidí, kteří to podepsali, nemá relevantní informace. Byl jsem se ptát lidí pracujících v Soukenné, s většinou z nich prý nikdo z města nemluvil," řekl Petr Mikula z petičního výboru. Minulý týden navíc podle něj nové vedení Jablonce představilo zastupitelům variantu autobusové linky, která by nahradila tramvaj v případě zrušení. Bez dokončení rekonstrukce a prodloužení trati by totiž její provoz musel zřejmě v příštím roce skončit. Vedení města nechce tuto variantu komentovat, rozhodnutí chce nechat na zastupitelích.

Tramvaj od roku 1955

Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955 a je nejdelší meziměstskou tratí v Česku. Ročně přepraví téměř milion lidí. Modernizace trati začala za přispění Evropské unie v roce 2008 a stála už stamiliony korun. Obnovu ale potřebuje ještě asi pět z 12 kilometrů a v plánu je prodloužení o dalších 800 metrů přes centrum Jablonce na nový terminál. Náklady na projekt se odhadují na 1,2 miliardy, většinu by měla zaplatit Evropská unie, Jablonec má přispět 55 miliony korun.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) je projekt důležitý nejen pro obyvatele obou měst, ale pro celý region, proto kraj provoz trati spolufinancuje. „Já věřím, že zastupitelstvo Jablonce pokračování projektu odsouhlasí, protože přestup z tramvaje na autobusovou jak městskou, tak příměstskou dopravu, na jednom místě v novém terminálu je to, co moderní veřejná doprava potřebuje," řekl hejtman. Současný stav, kdy návaznost chybí, je podle něj léta trvajícím provizoriem.

Autoři | Foto DPMLJ

Štítky doprava, tramvaje, Jablonec, petice, Jablonec nad Nisou, rekonstrukce, tramvajová dráha, Liberec, Evropská unie, Martin Půta, Tyršovy sady (Pardubice), Starostové pro Liberecký kraj, Soukenná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nerušte tramvaj do Jablonce. Vznikla petice za její zachování  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.