Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

U kruháče v Kunraticích stojí na silnici odstavený vrak. Nyní by měl konečně zmizet

Už nějakou dobu postává na silnici první třídy č. 14 nedaleko kruháče v Kunraticích směrem na Jablonec vozidlo. Dokonce už bylo i provizorně označeno dopravním značením, ale z místa ne a ne zmizet. Redakce se proto obrátila Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD ČR), které má komunikaci ve správě.

Řadu řidičů vozidlo rozčiluje a mnoho z nich si klade otázky, proč není odtaženo. Jak jsme zjistili, auto na místě zanechal řidič, které za volantem neměl co dělat. Nemá totiž řidičské oprávnění. A kvůli technické závadě ho tu prostě odstavil. Na místě zasahovala na konci října i policie. Při zásahu Policie ČR 27. října 2019 byl řidič poučen Policií ČR o nutnosti odstranění vozidla v nejbližším možném termínu, ale ani přes urgence Policie ČR tak řidič neučinil. Postupem času byly z vozidla odstraněny některé díly. Tím vzniklo podezření, že vozidlo může být neopravitelné a stalo se tak vrakem,“ uvedla Nina Ledvinová, mluvčí ŘSD ČR.

A právě to, zda jde nebo nejde o vrak, je klíčové. Pokud totiž jde o nepojízdné ale opravitelné vozidlo, musí odstranění takovéto překážky nařídit Policie ČR. „ŘSD ČR jako správce dotčené silnice má zákonnou povinnost odstraňovat překážky silničního provozu v podobě vozidel pouze na dálnici. Nehledě na skutečnost, že vlastníkem vozidla je údajně řidič, jehož totožnost Policie ČR zná,“ komentovala Ledvinová.

Vrak by měl být do pár dní odtažen

O tom, zda se jedná o vrak nebo opravitelné vozidlo musel rozhodnout odbor dopravy Krajského úřadu LK. Ten minulý týden vydal rozhodnutí, podle kterého se na základě kontroly státního dozoru opravdu jedná o vrak.

Což pomohlo celý případ posunout dál. „Silniční správní úřad kontaktoval vlastníka a v souladu se zákonem ho vyzval k odstranění ve lhůtě 5-ti pracovních dní ode dne doručení výzvy,“ dodala mluvčí. Pokud do té doby vrak z místa nezmizí, nechá ho ŘSD odstranit na náklady vlastníka.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká Lípa

Štítky vrak, auto, Kunratice, Liberec, ŘSD, silnice, Ředitelství silnic a dálnic, Policie České republiky, Jablonec, Silniční správní úřad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U kruháče v Kunraticích stojí na silnici odstavený vrak. Nyní by měl konečně zmizet  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.