Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cestujících ve veřejné dopravě v kraji významně přibylo

Podle meziročního srovnání přibylo cestujících ve veřejné dopravě v Libereckém kraji o bezmála devět procent. Hlavním důvodem jsou údajně výrazné slevy.

Zájem o veřejnou dopravu v Libereckém kraji od loňského podzimu rekordně stoupl. Autobusům a vlakům v meziročním srovnání přibylo skoro devět procent cestujících. V minulosti býval nárůst mezi dvěma až čtyřmi procenty, řekl novinářům Jiří Hruboň, ředitel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji. Hlavním důvodem růstu jsou podle něj celostátní slevy pro studenty a seniory.

Stát poskytuje od loňského podzimu pro žáky a studenty do 26 let a seniory nad 65 let slevu na jízdném ve veřejné dopravě ve výši 75 procent. Za listopad 2018 až letošní říjen veřejnou dopravou v Libereckém kraji cestovalo 12,5 milionu lidí, což je zhruba o milion více než za listopad 2017 až říjen 2018. Hruboně těší, že vysoký zájem trvá. „Měl jsem obavu, že to vylítne nahoru a pak začne klesat, že se lidé zase začnou stěhovat z veřejné dopravy do aut. Není tomu tak, nárůst je pořád mezi osmi a deseti procenty mezi jednotlivými měsíci (v meziročním srovnání). To je pro mě příjemné překvapení,“ dodal.

Slevy platí na všech vnitrostátních dálkových regionálních autobusových a železničních linkách, v integrovaných dopravních systémech a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města. V železniční dopravě platí pouze ve vozech druhé třídy. Hruboň upozornil, že i přes zvýšení počtu cestujících většinu nákladů ve veřejné dopravě nadále platí kraj. „Tržby z jízdného jsou kolem 25 až 30 procent. S poskytnutím kompenzací od státu to dělá asi 40 procent v celkových nákladech,“ dodal. Kraj tedy podle něj hradí 60 procent nákladů.

Na kompenzacích za Liberecký kraj obdrželi dopravci od státu od loňského listopadu do letošního října 73 milionů korun a na tržbách utržili 124 milionů korun.

Na zajištění dopravní obslužnosti zaplatí Liberecký kraj příští rok železničním dopravcům 390 milionů a autobusovým 310,5 milionu. Vlaky by příští rok měly najezdit v Libereckém kraji 4,12 milionu kilometrů a autobusy 14,33 milionu kilometrů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky doprava, správa, slevy, Liberecký, veřejná doprava, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestujících ve veřejné dopravě v kraji významně přibylo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.