Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nebezpečná křižovatka Rádelský mlýn: Nové řešení bude třípatrové

Rádelský mlýn se od 2. března 2020 začne měnit. Místo častých dopravních nehod by mělo dostat zcela novou podobu. Z dosud dvouúrovňové křižovatky bude třípatrová. Vyřešit má hned několik rizikových míst.

Asi nejvíc potrápí řidiče s „těžkou nohou“ sjezd z Liberce na Jablonec nad Nisou. Kdo táhlý točitý oblouk nezná, může mít velký problém odbočku zvládnout. Jen o kus dál přitom musí ještě najet na silnici I/65. O mnoho bezpečnější není ani sjezd z Prahy na Jablonec. 

„Přestavbou dojde ke sladění parametrů křižovatky s platnými technickými normami, k odstranění nehodových bodů a zpřehlednění celé dopravní situace, zvláště při odbočování i nájezdu na jednotlivé větve a směry,“ uvedla Nina Ledvinová, tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.


Díky rekonstrukci se odstraní tři kolizní body a přestavěna bude na rozštěpovou. „Základní myšlenkou rekonstrukce je zvýšit bezpečnost a odbourat tam křížení, kde vznikaly dopravní nehody. Ze stávající mimoúrovňové křižovatky dvouúrovňové se stane třípatrová mimoúrovňová křižovatka tak, aby se zamezilo střetům,“ řekl vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp.

Přestavba křižovatky z poloviny 80. let je nasnadě už dlouho. Jen od ledna letošního roku do počátku prosince bylo na Rádelském mlýně 17 nehod. 

Práce na nové křižovatce budou probíhat za částečné uzavírky hlavního čtyřproudového tahu Liberec – Hodkovice nad Mohelkou. „Provoz bude na silnici I/35 vedený v režimu jeden a jeden jízdní pruh, případně dva a jeden jízdní pruh,“ vysvětluje Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje.

Od 30. března budou úplně uzavřené sjezdy a nájezdy na silnici I/65 na Jablonec nad Nisou a od Jablonce nad Nisou. Kudy povedou objízdné trasy zatím není zcela jasné. „Navržené budou až v lednu nebo v únoru příštího roku. Zhotovitel stavby v tuto chvíli teprve hledá projektanta, který bude řešit toto inženýrské opatření,“ vysvětluje Čáp.

Prací se ujme Sdružení -  Eurovia CS a.s., SaM Česka Lípa a Integra stavby. Hotovo by mělo být do konce roku 2021.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Rádelský mlýn, křižovatka, oprava, mlýn, silnice, Jablonec nad Nisou, Liberec, Praha, Ředitelství silnic a dálnic, Liberecký kraj, Eurovia CS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebezpečná křižovatka Rádelský mlýn: Nové řešení bude třípatrové  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.