Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Arriva reaguje na kritiku. Do poloviny ledna do vlaků nasadí nový odbavovací systém

Arriva nasadí do poloviny ledna do vlaků nejen v Libereckém kraji nový odbavovací systém. Současný dělá problémy například při platbě krajskou kartou Opuscard. Dodavatel systému podle Arrivy nesplnil, co slíbil, a dopravce se proto rozhodl objednat jiný odbavovací systém do vlaků. Doručen by měl být do 15. ledna, řekl po jednání s libereckým hejtmanem novinářům ředitel Arrivy Daniel Adamka. Jde o stejný systém, jaký ve vlacích používají České dráhy, a je tedy podle něj vyzkoušený.

Arriva v Libereckém kraji od poloviny prosince zajišťuje rychlíkové spoje z Tanvaldu na Prahu a z Nového Boru na Kolín, které objednává ministerstvo dopravy. Zajišťuje i regionální vlaky z Liberce přes Turnov a Starou Paku do Lomnice nad Popelkou a mezi Tanvaldem a Železným Brodem. Problémy byly s velkým zpožďováním spojů, které se ale postupně zlepšilo. V posledních dnech podle informací společnosti Korid LK, jež dopravu v kraji koordinuje, jezdí 90 procent vlaků na čas a průměrné zpoždění je pod dvěma minutami.

Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) považuje ale za největší problém právě odbavovací systém. „Cestující s krajskou kartou nemohli v některých vlacích nakupovat zlevněné ani přestupní jízdenky," řekl. Pokud cestující takovou zkušenost mají, měli by se podle Půty obrátit na Korid LK a službu reklamovat. „Jízdenku, kterou neobdrželi, budeme kompenzovat a my budeme ty reklamace vymáhat po dopravci," řekl Půta.

Kraj dopravci také vytýká, že vlaky dodané z Německa, mají stále informační systém v němčině. Adamka slíbil, že už příští týden by měly vlaky informovat cestující česky. Za problémy s dodržením smlouvy na zajištění regionální dopravy hrozí Arrivě tvrdé sankce. Odhad pokuty za prosinec by měl podle Půty kraj mít v polovině ledna. Hejtman nevyloučil ani odstoupení od smlouvy, pokud Arriva nezačne fungovat podle smlouvy.

Sankce dopravcům v minulosti

V minulosti už Liberecký kraj za porušování smluv vyměřil dopravcům milionové sankce. Největší Českým drahám, které měly za neplnění smlouvy zaplatit v roce 2014 bezmála 27 milionů korun. Spor dokonce mířil k soudu, obě strany se nakonec dohodly mimosoudně a České dráhy za pochybení zaplatily zhruba sedm milionů. Za nedodržování jízdních řádů nebo nasazování starších autobusů pokutoval Liberecký kraj i autobusové dopravce. Pokuty za více než milion korun dostal BusLine nebo ČSAD Liberec, téměř 370.000 korun musela za prohřešky zaplatit ČSAD Česká Lípa.

Autoři | Foto Korid LK

Štítky železnice, firmy, Arriva, Liberecký kraj, České dráhy, Martin Půta, Tanvald, Ministerstvo dopravy České republiky, Praha, Nový Bor, Kolín, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arriva reaguje na kritiku. Do poloviny ledna do vlaků nasadí nový odbavovací systém  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.