Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na silnicích v Libereckém kraji testují nové teplotní senzory, usnadní údržbu

Na silnicích druhých a třetích tříd v Libereckém kraji testují nové teplotní senzory. Společnost Silnice LK, která má krajské komunikace na starosti, se dohodla na spolupráci s firmou HARDWARIO podporovanou libereckým podnikatelským inkubátorem. V pilotním projektu rozmístili na Jilemnicku a v Krkonoších pět čidel, která chtějí ještě teď v zimním období otestovat, informoval ředitel společnosti Silnice LK Petr Šén.

Silničáři v Libereckém kraji zajišťují údržbu 2073 kilometrů krajských silnic, na nichž dnes mají jen dvě meteohlásky. Jednu na silnici druhé třídy ve Studenci na Semilsku a druhou u křižovatky silnice třetí třídy a I/10 v Kořenově na Jablonecku. „Máme připravený projekt na osazení dalších meteohlásek na 12 místech, nepodařilo se nám ale získat dotace," řekl Šén. Jedna meteohláska podle něj přijde na 1,5 milionu korun a na silnicích třetí třídy, kde je často třeba zajistit ještě třeba napojení na elektřinu, až tři miliony.

Testovaná čidla jsou výrazně levnější, i když zatím umí měřit jen teplotu vzduchu. „Hodilo by se nám i měření teploty vozovky, ale i tohle je pro naše dispečery velkou pomocí," řekl Šén. Náklady na čidlo jsou podle něj navíc nesrovnatelné. Čidlo od firmy HARDWARIO přijde na pár tisíc korun, na jeho umístění není třeba stavební povolení, nepotřebuje elektrickou přípojku, jeho baterie vydrží až pět let. Instalovat ho je možné kdekoliv a zapojení do systému je téměř okamžité.

„Čidla fungují na principu IoT (internet věcí) s použitím moderní přenosové technologie NB-oT1 společnosti Vodafone. Je to jedna z prvních konkrétních instalací v Libereckém kraji," řekl Alan Fabik, jednatel společnosti HARDWARIO, která v roce 2016 vznikla v libereckém inkubátoru LIPO.INK. Dnes je známa především díky své IoT stavebnici používané v průmyslu, vzdělávání i projektech tzv. chytrých domácností. „Do budoucna uvažujeme o doplnění čidla o další senzory, které funkčně náš produkt přiblíží velkým profesionálním meteostanicím," dodal Fabik.

Autoři | Foto Silnice LK

Štítky silnice, počasí, správa, Liberecký kraj, Silnice LK a.s., senzor, Krkonoše, Jilemnicko, okres Semily, Studenec, Vodafone, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnicích v Libereckém kraji testují nové teplotní senzory, usnadní údržbu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.