Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na opravu povrchů silnic by Liberecký kraj potřeboval dvě miliardy

Zhruba dvě miliardy korun by Liberecký kraj potřeboval na obnovu povrchu krajských silnic, aby je uvedl do bezvadného stavu. Další tři až čtyři miliardy jsou ale potřeba na rekonstrukce podloží, propustků, mostů a opěrných zdí. Vyplývá to z analýzy stavu komunikací, kterou si kraj nechává každoročně zpracovat. Navzdory miliardám investovaným do oprav se stav silnic zlepšuje jen pomalu, řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj vlastní přes 2073 kilometrů silnic druhých a třetích tříd, což je 86 procent komunikací na jeho území. Podle analýzy bylo koncem loňského roku v nevyhovujícím nebo havarijním stavu téměř 912 kilometrů, což je 44 procent krajských komunikací. Naopak ve výborném či dobrém stavu bylo na konci loňského přes 927 kilometrů silnic. Do obnovy komunikací šly přitom za za 20 let existence kraje miliardy nejen z krajského a státního rozpočtu, ale i z evropských fondů.

V havarijním stavu má Liberecký kraj aktuálně 13 mostů, na řadě z nich musela být přitom snížena únosnost. Nově to platí třeba pro most v Záskalí, kde je nosnost snížena na 19 tun. „Víme, že v následujících letech budeme muset do rekonstrukcí mostů investovat stovky milionů korun," řekl Sviták. Liberecký kraj má ve správě 650 mostů, žádný zatím nebylo nutné pro dopravu kvůli špatnému stavu uzavřít. „Od roku 2011 bylo opraveno 160 mostů. Jen loni jich bylo deset, další tři mosty se změnily na propustky," doplnil.

Na obnovu komunikací a mostů si kraj v minulosti půjčil 1,25 miliardy korun, s žádným dalším úvěrem na silnice ale podle Svitáka nepočítá. Využívat chce vlastní příjmy a také státní a evropské dotace. V loňském roce šlo do obnovy komunikací 862 milionů korun. V tom letošním jsou v plánu akce za zhruba miliardu. K největším patří pokračování rekonstrukce silnice 610 z Turnova na hranice se Středočeským krajem nebo připravovaná rekonstrukce silnice z Mimoně na hranice se Středočeským krajem.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky silnice, Liberecký kraj, Jan Sviták, rekonstrukce, Starostové pro Liberecký kraj, Středočeský kraj, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na opravu povrchů silnic by Liberecký kraj potřeboval dvě miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.