Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve vlacích se bude od úterý opět platit. O autobusech se zatím jedná

Cestující budou moci využívat dopravu zdarma ve vlacích jen do konce Velikonoc. Od úterý se do vlaků vrátí průvodčí. O obnovení plateb v autobusech se zatím jedná.

Cestování zdarma veřejnou dopravou v Libereckém kraji po Velikonocích skončí. Už od úterý 14. dubna budou cestující znovu platit ve vlacích, kam se vrátí průvodčí. O obnovení plateb v autobusech kraj s dopravci jedná. Po jednání Krizového štábu Libereckého kraje to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Bez odbavování, a tedy bez placení se kvůli snížení rizika nákazy novým koronavirem ve veřejné dopravě v kraji cestuje od pondělí 16. března.

„S autobusovými dopravci budeme ještě diskutovat o tom, od jakého data se k odbavování vrátíme, vzhledem k tomu, že ochranných pomůcek pro řidiče už je dostatek,“ doplnil hejtman. Kvůli snížení rizika přenosu nákazy se od poloviny března do autobusů nenastupuje předními dveřmi a řidiči jsou od cestujících odděleni dvěma řadami sedadel a bariérou. Vozy se také mnohem intenzivněji dezinfikují.

Kraj postupně kvůli úbytku cestujících v souvislosti s uzavřením škol, obchodů a omezením výroby ve firmách veřejnou dopravu výrazně zredukoval. Rozsah vlakových spojů se snížil zhruba o 15 procent, počet autobusových spojů je zhruba o čtvrtinu menší. Autobusy a vlaky jezdí oproti běžnému stavu desetina cestujících. Podle náměstka pro dopravu Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) dosahují denní ztráty dopravy zhruba 800.000 korun. „Za březen to zatím podle odhadů dělá zhruba 13 milionů korun,“ doplnil.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, doprava, koronavirus, správa, Liberecký, Velikonoce, veřejná doprava, Starostové pro Liberecký kraj, Martin Půta, Liberecký kraj, Jan Sviták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve vlacích se bude od úterý opět platit. O autobusech se zatím jedná  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.