Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do autobusů MHD v Liberci stále předními dveřmi nastoupit nejde

Do autobusů městské hromadné dopravy ve stotisícovém Liberci stále nelze nastoupit předními dveřmi a řidiči ani neprodávají jízdenky. Opatření zavedl Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) od 13. března, aby ochránil řidiče autobusů před nákazou novým koronavirem. Platit bude až do odvolání, předními dveřmi lze nastoupit jen do tramvaje, kde je řidič chráněný v uzavřené kabině.

Přední dveře autobusů uzavřeli z rozhodnutí Libereckého kraje od 15. března i všichni dopravci, kteří zajišťují regionální dopravu. Zároveň přestali řidiči v autobusech i průvodčí ve vlacích prodávat jízdenky a odbavovat cestující. V regionální dopravě dnes toto opatření skončilo a předními dveřmi už do autobusů nastupují také cestující v MHD v Jablonci nad Nisou a České Lípě.

„Průvodčí ve vlacích i řidiči v autobusech regionální dopravy jsou už vybaveni dostatečným množstvím ochranných pomůcek. I většina sousedních krajů se k tomuto opatření rozhodla, to znamená, že se ode dneška vrátila zpátky k placení ve veřejné dopravě," řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Dopravní podnik se podle mluvčí Martiny Poršové rozhodl v opatření pokračovat. „Riziko nákazy je stále příliš vysoké, i když pasažérů v autobusech a tramvajích viditelně ubylo," řekla. Kvůli snížení rizika nakažení cestujících se také dveře autobusů a tramvají MHD otevírají automaticky.

Liberecký dopravní podnik také pokračuje v dezinfekci svých vozů, ale také zastávek MHD. Pravidelnou dezinfekcí prochází i terminál MHD ve Fügnerově ulici, kudy denně projdou tisíce lidí. Dezinfikují se nejen velké plochy, ale hlavně staniční sloupky, dveře a kliky, lavičky, odpadkové koše či květináče. K dezinfekci vozů používá podnik ozon.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky MHD, koronavirus, Liberec, městská hromadná doprava, dopravní společnost, Jablonec nad Nisou, doprava, Liberecký kraj, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do autobusů MHD v Liberci stále předními dveřmi nastoupit nejde  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.