Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Od čtvrtka opět projedete po silnici kolem Souše

Silnice 290 kolem přehrady Souš v Jizerských horách se ve čtvrtek ráno znovu otevře pro motoristy. Průjezdná bude od 08:00, řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má údržbu krajských komunikací na starosti.

Horskou komunikaci vodohospodáři vždy s prvním sněhem pro dopravu uzavírají kvůli ochraně zdroje pitné vody před znečištěním. Loni byla silnice průjezdná až od 4. května.

Silnice kolem Souše je frekventovanou spojnicí z Frýdlantského výběžku přes Jizerské hory. Leží ve výšce 770 metrů nad mořem a je jednou z mála, které se v Libereckém kraji v zimě neudržují. Komunikace je v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, navíc vede kolem nádrže, která slouží jako zdroj pitné vody pro Liberecko a Jablonecko. V zimě je tam velké riziko havárie a znečištění vody, údržba silnice by navíc byla podle silničářů příliš náročná a drahá.

„Okolo komunikace leží stále velké množství sněhu, který postupně odtává, doporučujeme proto řidičům zvláště v ranních hodinách zvýšenou opatrnost při průjezdu uvedeným úsekem,“ uvedl Šén.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. Silničáři letos v zimě udržovali 2011 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, zcela bez údržby zůstalo jen necelých 61 kilometrů, o pět kilometrů méně než předloni. Většinou jde o málo významné silnice třetí třídy, kudy nejezdí veřejná doprava.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Naše Desná

Štítky ČR, počasí, silnice, sjízdnost, Jizerské hory, Souš (Králický Sněžník), údržba, Silnice LK a.s., zima, Liberecký kraj, Frýdlantský výběžek, CHKO Jizerské hory, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od čtvrtka opět projedete po silnici kolem Souše  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.