Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kamiony stálé objíždí úsek zpoplatněný mýtem. Kraji se zatím nepodařilo průjezd omezit

Libereckému kraji se ani čtyři měsíce po zavedení mýtného na silnicích první třídy nepodařilo omezit průjezd kamionů po krajských komunikacích. I když kraj už v lednu připravil projekt, který počítal s osazením značek zakazujících tranzit kamionů nad 12 tun, realizovat ho zatím nemohl. Proti se postavila policie, kterou podpořilo ministerstvo dopravy. Žádají studii, která zvýšení provozu doloží. To je ale nesmysl, řekl novinářům náměstek libereckého hejtmana pro dopravu Jan Sviták.

V Libereckém kraji platí od Nového roku kamiony mýto na silnici I/35 z Turnova na Jičín a také na silnici I/38 z Mladé Boleslavi na Jestřebí na Českolipsku. Zatímco u prvního úseku není mnoho možností, jak ho objet a problémy tam nejsou, v případě druhého už v lednu v obcích na objízdných trasách zvýšený počet kamionů zaznamenali, hlavně z Polska a Slovenka. „Najížděly sem kamiony dopravních firem, které jsme tu v minulosti nikdy neviděli," řekl starosta Mimoně Petr Král. Kraj chtěl proto osadit silnice druhé třídy 262 z České Lípy do Zákup a 270 z Jablonného v Podještědí do Mimoně zákazovými značkami.

Podle policie ale nákladní doprava na nezpoplatněných silnicích nepřibyla nebo jen minimálně. Kraj by měl nárůst dopravy doložit dopravní studií. To je ale podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) nemožné. Aktuálně kamionů ubylo v souvislosti s poklesem výroby a omezeními v souvislosti s koronavirovou pandemií. Navíc začínají velké silniční stavby, které situaci také zkreslí. Kraj navíc nemá data z období před zavedením mýtného, a tak není schopen doložit, kolik aut zpoplatněné úseky objíždí, protože by nová data neměl s čím porovnat.

„Je to klasická ukázka českého řešení problémů, není to přitom problém jen obcí v Libereckém kraji, ale i řady dalších v celé České republice," řekl Půta. Problém se podle něj mohl zdát menší, když v souvislosti s koronavirem provoz poklesl, postupně se ale vrátí do normálního stavu. Kraj chtěl podle Půty omezit dopravu způsobem, který doporučilo ministerstvo dopravy, ale neuspěl. Je proto připraven podpořit dotčené obce, pokud se rozhodnou zakázat vjezd kamionů na své komunikace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, automobilová, správa, mýtné, Liberecký, Liberecký kraj, silnice, doprava, Ministerstvo dopravy České republiky, Jan Sviták, Martin Půta, Petr Král, Mimoň, Polsko, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamiony stálé objíždí úsek zpoplatněný mýtem. Kraji se zatím nepodařilo průjezd omezit  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.