Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

S otevřením škol se obnoví i spoje, ale jen některé

V souvislosti s částečným obnovením výuky na základních školách vyjedou v pondělí 25. května v Libereckém kraji znovu vybrané školní spoje. Nepůjde však o obnovení všech spojů. Zavedeny budou pouze ty, které nemají jinou alternativu spojení v blízkém čase, řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták. Školní spoje vyjedou po více než dvouměsíční pauze také v Liberci a Jablonci nad Nisou.

Školní spoje se v Libereckém kraji zastavily už na počátku března o jarních prázdninách, kvůli uzavření škol v souvislosti s koronavirovou pandemií od té doby nevyjely. „Je potřeba uvést, že většinu přepravních potřeb zajišťují standardní spoje vedené v průběhu celého dne, a tedy i v ranní špičce, obnoveny tedy budou jen školní spoje, které jinou alternativu nemají. Posilové spoje zatím nevyjedou," doplnil Sviták. S úplným obnovením všech školních spojů včetně těch posilových počítá Liberecký kraj předběžně až s novým školním rokem od 1. září.

S uzavřením škol, omezováním výroby i úbytkem cestujících v souvislosti s pandemií Liberecký kraj postupně veřejnou dopravu zredukoval. Po dohodě s dopravci zrušil zhruba 20 procent autobusových a 15 procent vlakových spojů. Postupně už spojů přibývá, vyjely i víkendové autobusy do rekreačních oblastí. „Už nám jezdí asi 90 procent spojů, ale jen asi 40 procent cestujících ve srovnání s normálním stavem. Zatím se lidé do dopravy nevrátili, ten návrat je postupný zhruba o deset procent za měsíc," řekl Pavel Blažek, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.

Školní spoje vyjedou v pondělí také v Jablonci nad Nisou a Liberci. „Vedení dopravního podniku neustále monitoruje vytíženost jednotlivých spojů. Úpravy v jízdních řádech v příštím týdnu jsou současně reakcí na zjištěná data, kdy dochází k prodloužení večerního provozu nebo se posilují spoje do průmyslové zóny," řekla mluvčí libereckého dopravního podniku Martina Poršová. Znovu v pondělí začnou jezdit například tramvaje do Jablonce. Autobusy na jednotlivých linkách budou jezdit častěji a provoz městské dopravy bude končit až před půlnocí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky MHD, koronavirus, Liberec, Liberecký, Liberecký kraj, doprava, Jan Sviták, Jablonec nad Nisou, jarní prázdniny, Pavel Blažek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S otevřením škol se obnoví i spoje, ale jen některé  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.