Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nová linka přes Jizerky spojí o víkendu Liberec s Tanvaldem

Nová autobusová linka přes Jizerské hory spojí od soboty Liberec s Tanvaldem. Jezdit bude o víkendech až do konce srpna, řekl Otto Pospíšil, zástupce ředitele společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji. Zřízení linky je podle něj reakcí na poptávku cestujících, platit v ní bude integrovaný tarif.

Autobusy pojedou z Liberce přes Bedřichov, Hrabětice, Josefův Důl, Albrechtice a Desnou do Tanvaldu. Posílí nabídku spojení z Liberce do Bedřichova a navíc zlepší dostupnost Albrechtic v Jizerských horách. Propojí také Tanvald s Bedřichovem, kde zatím podle Pospíšila spojení chybělo. „Spoje budou v Tanvaldu navazovat na vlaky. Ve směru do Tanvaldu navíc budou navazovat na spoje do Prahy, a to buď na autobusovou linku 780, nebo na rychlík," dodal.

Loni Liberecký kraj zavedl také turistickou autobusovou linku z Desné kolem přehrady Souš směrem na Frýdlantsko. Silnice vede po hrázi přehrady, která leží v Jizerských horách ve výšce 770 metrů nad mořem a je zdrojem pitné vody pro obyvatele Liberecka a Jablonecka. Kvůli vysokému riziku znečištění proto celoročně nesmí na silnici nákladní auta nad 3,5 tuny, v létě se otevírá jen pro osobní dopravu. I autobusy musí hory objet a cesta je tak o 30 kilometrů delší.

Loni tam kraj zkušebně nasadil elektrobus a díky tomu získalo spojení výjimku. Zájem byl větší, než se čekalo. Při zkušebním provozu se ale ukázalo, že na náročné horské podmínky elektrobus nestačí. „Víc stál a chladil, než jezdil," poznamenal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Letos se tak kraj rozhodl nasadit autobus s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) a s větší kapacitou pro cestující. Zatím ale vyjet nemohl. „Stále jsme ještě nedostali povolení, vše zkomplikoval koronavirus. Jakmile ho dostaneme, jsme připraveni vyjet," dodal Pospíšil.

Autoři | Foto Korid LK

Štítky turistika, rekreace, autobusy, Jizerské hory, doprava, Tanvald, Liberec, Liberecký kraj, Bedřichov, Desná, Praha, Albrechtice, Hrabětice, Albrechtice v Jizerských horách

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová linka přes Jizerky spojí o víkendu Liberec s Tanvaldem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.