Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na kole jen s přilbou v Manušicích

PR článek

Další akci v rámci projektu "Na kole jen s přilbou" zrealizovali policisté tuto sobotu 18. července 2020 ve spolupráci s Týmem silniční bezpečnosti na cyklostezce v Manušicích.

Bezpečnost cyklistů je často diskutované téma. Tito účastníci silničního provozu obecně bývají spolu s chodci a motocyklisty považováni za nejohroženější skupiny účastníků silničního provozu.

Záleží především na cyklistech samotných, nakolik budou na silnicích v bezpečí. Především se musí před každou jízdou přesvědčit, že je jejich jízdní kolo v řádném technickém stavu a splňuje požadavky na předepsanou povinnou výbavu. Dále by měli používat cyklistické přilby, které zvýší jejich bezpečnost a také dodržovat základní pravidla silničního provozu. Důraz kampaně je kladen na použití ochranných bezpečnostních přileb.

Dospělí stále podceňují nošení přilby.  Její důležitost každoročně před letní sezónou proto připomínáme. 

„Zejména starší generace cyklistů není na přilby příliš zvyklá a mylně se domnívá, že při jízdě není důležitá. Stačí přitom banální překážka a následný pád z kola může mít vážné nebo tragické následky. Přestože nad 18 let je použití přilby na dobrovolnosti každého, my důrazně doporučujeme, aby ji na hlavě při jízdě měli všichni cyklisté bez ohledu věku" říká Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

„Na trhu je obrovský výběr přileb, které jsou vhodné jak na sport, do lesa, do náročnějšího terénu, tak i těch které ochrání a sluší pří jízdě ve městě,“ dodává.

„Cyklistická přilba chrání hlavu před těžkými úrazy při pádu z kola a bez nadsázky prokazatelně zvyšuje šanci přežití. Ve dvou třetinách případů následky případné kolize zmírní či jim úplně zabrání,“ zdůrazňuje Markéta Novotná, Krajský koordinátor BESIP pro Liberecký kraj.

Podle zákona má povinnost při jízdě na kole nosit helmu pouze dítě mladší 18 let. Jak ukazují statistiky, drtivá většina usmrcených cyklistů neměla při havárii chráněnou hlavu. Loni zemřelo při nehodách 36 cyklistů, 28 z nich jelo bez přilby. Cyklisté by proto měli pamatovat na její nošení i v dospělém věku.

O tom, že řada dospělých nošení cyklistické přilby stále podceňuje, se českolipští dopravní policisté s policistkami z oddělení tisku a prevence ve spolupráci s Týmem silniční bezpečnosti přesvědčili na společné preventivní akci v sobotu 18. července 2020 na cyklostezce v Manušicích na Českolipsku. Zároveň byla řada těch, jejichž jízdní kola nesplňovala povinnou výbavu. Policisté proto těmto účastníkům vysvětlovali, proč je používání cyklistických přileb tak důležité a zrovna tak povinná výbava jízdního kola, i když jedou jenom kousek. Mnozí argumentovali tím, že jezdí pouze na cyklostezce, a to je právě chyba kterou si neuvědomují, že i na cyklostezce jsou účastníky silničního provozu a platí zde pro ně zákon.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky na kole jen s přilbou, doprava, policie, tým silniční bezpečnosti, Manušice, cyklostezka, cyklista, cyklistická přilba, BESIP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radek Mrázek

No, nevím, kdo co podcenuje, ale docela by mě zajímalo, zda všichni účastníci silničního provozu a to především kolaři, mají vůbec nějaký řidičák, aby každý z nich znal zákon 361 když tedy jezdí na komunikaci a jestli nejsou pod vlivem alkoholu. Ono by se totiž mohlo ukázat, že většina těchto kolařů nemá na silnici co dělat!

Středa, 22. července 2020, 12:30Odpovědět

Na kole jen s přilbou v Manušicích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.