Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rychlíky do Pardubek zajistí Arriva. Kraj nebyl o novince informován, ministerstvo to odmítá

Rychlíky na lince R14 Pardubice – Liberec – Ústí nad Labem bude následujících sedm let zajišťovat společnost Arriva. Ministerstvo dopravy (MD) společnost vybralo na základě výhodnější nabídky. Liberecký kraj má ale k postupům výhrady.

Na základě porovnání nabídek a ověření ceny na trhu jsme se rozhodli u linky z Pardubic přes Liberec do Ústí nad Labem upřednostnit společnost Arriva. Ta nabídla na sedm let o 302 milionů výhodnější nabídku než České dráhy,“ informoval v tiskové zprávě ministr dopravy Karel Havlíček. Ročně tak Arriva za zajištění rychlíků inkasuje 176 milionů. Celkově pak v rámci sedmileté smlouvy obdrží částku1,2 miliardy korun.

Ministerstvo postavilo kraj před hotovou věc

Proti postupu Ministerstva dopravy má ale své výhrady Liberecký kraj, který údajně nebyl přizván k žádnému předchozímu jednání MD s jednotlivými vlakovými společnostmi a o celé záležitosti se dozvěděl z médií. „Zajištění vlakové obslužnosti na trasách vedoucích z našeho krajského města by mělo podle mého názoru Ministerstvo dopravy konzultovat v prvé řadě s námi. Jednoznačně bychom měli mít právo promluvit do fungování vlakových spojení, která se přímo dotýkají našeho regionu,“ sdělil hejtman Martin Půta.

Hejtman zároveň upozornil, že MD postavilo kraj před hotovou věc, a že situaci ohledně dopravy řešil kraj opakovaně na dopravní komisi Asociace krajů ČR.

Ministerstvo s krajem celou záležitost projednávalo

Podle Ministerstva dopravy ale celá záležitost s krajem řešena byla. „Vycházíme z toho, že dle dostupných informací se kraji nelíbí v procesu výběru dopravce to, že MD v podmínkách pro oba dopravce stačily starší vozidla a že údajně vůbec MD nevzalo v potaz připomínky kraje právě k vozidlům, která by v případě modernějších souprav umožnila zkrácení jízdních dob,“ sdělil na dotaz redakce mluvčí MD František Jemelka s tím, že celkově reakci kraje považuje za překvapivou.

Dále pokračoval: „O nenasazení nových vozidel bylo se zástupci regionálního objednatele jednáno v první polovině letošního roku a bylo pouze dohodnuto, že smlouva o veřejných službách umožní zkrácení doby trvání ze strany objednatele.“ Jemelka zároveň zdůraznil, že s krajem bude projednávat i přípravu dalších zadání veřejných služeb.

Ve své citaci ministr dopravy garantoval, že trasa bude obsluhována s kvalitními vlaky a personálem. Pro Liberecký kraj je podstatné, pokud na trasách neobsluhuje shodný dopravce, aby si společnosti vzájemně uznávaly své tarify. Dle Jemelky je ale společným cílem ministerstva i kraje poskytování vysokého standardu veřejných služeb. „Oba objednatelé však užívají pro zajišťování veřejných služeb jak vozidla nová, tak užitá, protože modernizace vozidlového parku není možná na všech linkách naráz, neboť i státní rozpočet má určitá omezení. Konkrétně v případě linky R14 budou nasazena vozidla modernizovaná s upraveným interiérem, ale s ohledem na omezení státního rozpočtu i dodací lhůty výrobců nebudou prozatím nasazena nová vozidla,“ dodal mluvčí MD.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Arriva

Štítky Liberec, Arriva, doprava, vlaky, Ministerstvo dopravy České republiky, Liberecký kraj, Ústí nad Labem, Pardubice, František Jemelka, Karel Havlíček, České dráhy, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Klíma

Co je to Pardubky? Jak toto může vůbec někdo napsat a publikovat?

Sobota, 10. října 2020, 18:45Odpovědět

Rychlíky do Pardubek zajistí Arriva. Kraj nebyl o záležitosti informován, ministerstvo to odmítá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.