Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj zastavil kvůli koronaviru víkendový turistický autobus

Kraj se rozhodl zastavit provoz víkendové turistické linky. Znovu se autobusy do Žitavy a Swieradówa rozjedou nejspíš až příští rok.

Kvůli stále přísnějším koronavirovým opatřením nejen v Česku, ale i v Německu a Polsku, zastavil Liberecký kraj provoz víkendové turistické linky 691. Autobusy z Hrádku nad Nisou přes Žitavu, Bogatyni a Frýdlant do Swieradówa Zdróje znovu vyjedou zřejmě až v lednu. Konkrétní termín obnovení provozu linky závisí na vývoji situace, řekl Radim Šarapatka, spolupracovník koordinátora dopravy v Libereckém kraji - Korid LK.

Nová turistická linka spojuje zajímavá místa Německa, Česka a Polska a otevřela obyvatelům Libereckého kraje oblast Jizerských hor z polské strany, která byla dosud odříznutá od veřejné dopravy. Koronavirová pandemie poznamenala už rozjezd projektu. Podle původních plánů měla linka provoz zahájit už 6. června. První cestující se ale svezli až 1. srpna, dlouho přitom nebylo jasné, zda letos linka vůbec vyjede.

Zájem o víkendové spojení byl podle Šarapatky poměrně velký, autobusy za tři měsíce víkendového provozu využilo více než 1900 cestujících. Největší zájem byl ve druhém srpnovém víkendu, kdy linka přepravila 269 turistů a pak o druhém víkendu v září, kdy ji využilo 256 lidí. V posledních týdnech ale turistů i s ohledem na zhoršující se situaci ubývalo. „Minulý víkend už jich bylo jen osm," řekl Šarapatka. Nucené přestávky teď podle něj využijí k dořešení financování, změn ale zřejmě dozná i jízdní řád.

Autobusy linky 691 jezdily o víkendech a svátcích třikrát denně. Ranní autobus vyjížděl z Hrádku nad Nisou a mířil do Žitavy, další dva spoje pak už vyjížděly ze Žitavy. Na své 61 kilometrů dlouhé cestě překročil autobus pětkrát českou, německou a polskou hranici a končil ve Swieradówě Zdróji u dolní stanice lanovky k chatě pod Stógem Izerskim (Jizerský stoh). Financování provozu až do konce listopadu bylo letos zajištěno z evropských fondů v rámci projektu Trans-Borders, 15 procent nákladů hradil Liberecký kraj. Další provoz už by měli spolufinancovat i Němci a Poláci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky ČR, Německo, Polsko, automobilová, turistika, koronavirus, správa, autobusy, Liberecký, Žitava, Liberecký kraj, Česko, Hrádek nad Nisou, Frýdlant, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zastavil kvůli koronaviru víkendový turistický autobus  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.