Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Po letech nahradí v Jablonci BusLine nový dopravce Umbrella Coaches and Buses

Dopravce BusLine po letech v Jablonci končí. Novým provozovatelem městské hromadné dopravy bude od února Umbrella Coaches and Buses.

Na mimořádném jednání o tom rozhodli jablonečtí zastupitelé. Městu nabídla nejvýhodnější cenu, za kilometr jí bude Jablonec platit 44,56 Kč, což je zhruba 126 milionů korun za dvouletý provoz. Radnice dostala celkem osm nabídek, současný dopravce žádnou nepodal.

Umbrella spolupracuje s poskytovatelem mezinárodní autobusové dopravy FlixBus, pro kterou loni najezdila téměř 25 milionů kilometrů. Dopravce má zkušenosti i z městské dopravy, kterou zajišťuje v německém Hamburgu nebo Karlsruhe. V Jablonci nasadí firma nízkopodlažní mercedesy z let 2013 a 2014. Všechny vozy jsou klimatizované a vybavené wi-fi. „Kdyby se jednalo o zakázku na deset let, pořídili bychom vozy nové s hybridními motory," řekl zastupitelům jednatel společnosti Pavel Steiner. Dodal, že pokud radnice vypíše desetiletou zakázku, firma se o ni bude ucházet.

Jablonec vypsal na začátku loňského roku soutěž na zajištění dopravy ve městě a přilehlém regionu na příštích deset let. Na začátku letošního dubna ji získala pražská firma About Me s nabídkovou cenou 48,38 korun na kilometr, tedy 684,577 milionu korun bez DPH. Druhým účastníkem byla Autobusová doprava Podbořany, která nabídla výrazně vyšší cenu. Soutěž ale napadla jak neúspěšná firma, tak BusLine MHD Jablonecko, který se obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Kvůli průtahům a sérii námitek a připomínek město nakonec soutěž zrušilo.

V poptávkovém řízení pak podala nabídku jediná firma - BusLine MHD Jablonecko, která ve městě léta jezdí. Zastupitelé ji ale na začátku října odmítli. Nabídková cena 55,96 koruny za kilometr se jim zdála příliš vysoká, dopravce je navíc jednou z firem stíhaných kvůli pletichám ve veřejné soutěži. Právníci, kteří pro město soutěž zajišťovali, doporučili vzhledem k situaci na trhu poptávku zopakovat. Městu se to vyplatilo, dostalo osm nabídek s cenou od 67,40 Kč od společnosti Enjoy Europe po 44,56 Kč za kilometr od Umbrelly.

Zastupitelé dostali také sdruženou nabídku krajské společnosti ČSAD Liberec a Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ), kde má Jablonec minoritní podíl. Nabízely cenu o deset až 15 procent nižší než BusLine MHD Jablonecko. Podmínkou ale bylo memorandum o společném postupu a zahájení jednání o zakázce na dalších deset let. Právníci označili návrh za vstřícný, rizikem je ale podle nich mnoho formalit, které by bylo třeba před uzavřením smlouvy splnit. I proto dali zastupitelé přednost nabídce Umbrelly.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto BusLine

Štítky ČR, MHD, správa, firmy, Jablonec n.N., Jablonec nad Nisou, městská hromadná doprava, BusLine, soutěž, FlixBus, Mercedes-Benz, okres Jablonec nad Nisou, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Pavel Steiner, Hamburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po letech nahradí v Jablonci BusLine nový dopravce Umbrella Coaches and Buses  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.