Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Libereckém kraji ubylo s covidem pasažérů v regionální dopravě

V Libereckém kraji kvůli současné vlně epidemie koronaviru výrazně ubylo pasažérů ve vlacích a autobusech regionální dopravy. Obsazenost autobusových spojů se podle krajského odboru dopravy snížila teď na podzim na 58 procent, ve vlacích ubylo téměř 60 procent cestujících. Provoz vlaků se s výjimkou nočních vzhledem ke smlouvám neomezoval, v autobusové dopravě se redukce dotkla hlavně školních spojů.

Propad počtu cestujících je výrazně menší než na jaře, kdy Liberecký kraj dopravu poměrně zásadně zredukoval. Řada podniků zejména v automobilovém průmyslu, který je v kraji dominantní, tehdy omezila výrobu nebo ji zcela zastavila. Teď se spojů zajišťujících dopravu lidí do práce redukce nedotkly. Třeba liberecký dopravní podnik dokonce posílil spoje zajišťující dopravu pracovníků do jižní i severní průmyslové zóny v Liberci, aby vozy nebyly tak přeplněné.

Na jaře Liberecký kraj kvůli úbytku cestujících v souvislosti s uzavřením škol a omezením výroby v podnicích postupně veřejnou dopravu výrazně zredukoval. Po dohodě s dopravci zrušil zhruba 20 procent autobusových a 15 procent vlakových spojů. Počet cestujících klesl postupně až na desetinu. S obnovením výroby a obnovováním výuky spojů postupně přibývalo, cestující se ale v obavě z nákazy vraceli jen zvolna. Plně se provoz v kraji obnovil až se zahájením školního roku.

Koronavirová pandemie tak letos znamenala velký propad tržeb ve veřejné dopravě. „Jen za dobu jarního nouzového stavu nás to na tržbách stálo 40 milionů korun," řekl hejtman Martin Půta. Požadavek na dalších 11 milionů, což jsou ušlé tržby v souvislosti s koronavirovým opatřením na jaře, předložily ještě v září České dráhy a ČSAD Česká lípa. Kraj na jaře zrušil jízdné v regionální dopravě, aby v době, kdy byl nedostatek ochranných prostředků ochránil řidiče a průvodčí před nákazou. Teď na podzim už to neudělal.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky doprava, koronavirus, správa, Liberecký, Liberecký kraj, pandemie covidu-19, jaro, Martin Půta, České dráhy, výroba, ČSAD Česká Lípa, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

A proč v článku chybí nová cena papírového jízdného? Zase něco na půl pusy, že? Buď dělejte novinařinu, dávejte dvě a dvě dohromady, pište všechno, nebo někomu dělejte hlásnou troubu.

Neděle, 8. listopadu 2020, 17:44Odpovědět

V Libereckém kraji ubylo s covidem pasažérů v regionální dopravě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.