Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soud Jablonci zakázal uzavřít smlouvu s Umbrella Coaches and Buses. Výsledek přišel pozdě

Předběžným opatřením zakázal soud Jablonci nad Nisou uzavřít smlouvu se společností Umbrella Coaches and Buses na zajištění MHD od února příštího roku. Podnět podal neúspěšný uchazeč o zakázku - společnost About Me. Rozhodnutí liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem přišlo ale do datové schránky pozdě, uvedl v tiskové zprávě primátor Jiří Čeřovský.

Vedení města smlouvu podepsalo už 5. listopadu poté, co ji na mimořádném jednání schválili zastupitelé. Zveřejněna byla v registru smluv v úterý před polednem.

„Aktivitu společnosti About Me, vnímáme jako obstrukční s cílem poškodit město Jablonec nad Nisou a zejména jablonecké cestující, kteří se tak stávají rukojmími, což je nefér. S usnesením soudu nesouhlasíme a připravujeme odvolání," doplnil Čeřovský. Usnesení z pondělí 9. listopadu bylo navíc podle něj do datové schránky města doručeno až v úterý po uzavření smlouvy i jejím zveřejnění v registru smluv. „Předběžné opatření proto není možné vykonat a smlouva je platná a účinná," dodal primátor, podle kterého radnice postupuje ve snaze zajistit dopravní obslužnost podle platných zákonů.

Zajištění dopravy od února 2021 řeší druhé největší město v Libereckém kraji už přes dva roky. Na začátku loňského roku vypsal Jablonec soutěž na zajištění dopravy ve městě a přilehlém regionu na příštích deset let. Na začátku letošního dubna ji získala pražská About Me s nabídkovou cenou 48,38 korun na kilometr, tedy 684,577 milionu korun bez DPH. Druhým účastníkem byla Autobusová doprava Podbořany, která nabídla výrazně vyšší cenu. Soutěž ale napadla jak neúspěšná firma, tak BusLine MHD Jablonecko, který se obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Kvůli průtahům a sérii námitek a připomínek muselo město soutěž zrušit.

V poptávkovém řízení pak podala nabídku jediná firma - BusLine MHD Jablonecko, která ve městě léta jezdí. Zastupitelé ji ale na začátku října odmítli, cena 55,96 koruny za kilometr se jim zdála příliš vysoká. Dopravce je navíc jednou z firem stíhaných kvůli pletichám ve veřejné soutěži. Právníci, kteří pro město soutěž zajišťovali, doporučili vzhledem k situaci na trhu poptávku zopakovat. Městu se to vyplatilo, dostalo osm nabídek s cenou od 67,40 Kč od společnosti Enjoy Europe po 44,56 Kč za kilometr od Umbrelly. About Me s cenou 52,50 Kč skončila třetí. Město by v takovém případě místo 126,105 milionu dalo za dva roky o 22,5 milionu víc.

Umbrella spolupracuje s poskytovatelem mezinárodní autobusové dopravy FlixBus, pro kterou loni najezdila téměř 25 milionů kilometrů. Dopravce má zkušenosti i z městské dopravy, kterou zajišťuje v Německu v Hamburgu nebo Karlsruhe. V Jablonci nasadí firma nízkopodlažní mercedesy z let 2013 a 2014. Všechny vozy jsou klimatizované a vybavené wi-fi. „Kdyby se jednalo o zakázku na deset let, pořídili bychom vozy nové s hybridními motory," řekl zastupitelům jednatel společnosti Pavel Steiner. Dodal, že pokud radnice vypíše desetiletou zakázku, Umbrella se o ni bude ucházet.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, MHD, soud, správa, firmy, Jablonec n.N., Jablonec nad Nisou, About Me, Jiří Čeřovský, městská hromadná doprava, Datová schránka, Ústí nad Labem, radnice, soutěž, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Mercedes-Benz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud Jablonci zakázal uzavřít smlouvu s Umbrella Coaches and Buses. Výsledek přišel pozdě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.