Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silnice přes Souš už zůstane zavřená až do jara

Kvůli ledovce a uvízlým autům byla už v neděli odpoledne uzavřena silnice kolem soušské přehrady. Dnes ráno se pak rozhodlo o tom, že silnice už na zimu zůstane uzavřená.

Silnici kolem Souše zavřeli silničáři v neděli vpodvečer kvůli ledovce, když tam uvízlo několik aut. Přehrada na Černé Desné leží 770 metrů nad mořem a je zdrojem pitné vody pro Jablonecko a Liberecko. Silnice kolem ní se kvůli zvýšenému riziku znečištění vody vždy s příchodem zimy pro automobily uzavírá.

Loni museli silničáři komunikaci, která je spojnicí z Jablonecka na Frýdlantsko, uzavřít už 13. listopadu, když v horách napadlo až 20 centimetrů sněhu a na silnici havarovalo několik aut. Od 15. listopadu pak byla díky oteplení znovu průjezdná. Pro dopravu ji znovu uzavřeli 29. listopadu. Další vlna oteplení už nepřišla, a tak se tam provoz vrátil až letos 23. dubna.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. Silničáři budou v zimě udržovat 2011 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Silnice 290 je jednou z mála, které se v kraji v zimě neudržují. Komunikace je v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, v zimě je tam velké riziko havárie a znečištění vody, údržba komunikace by navíc byla podle silničářů příliš náročná a drahá.

Zcela bez údržby zůstane letos v zimě v Libereckém kraji jen 60 kilometrů komunikací. Většinou jde o málo využívané silnice třetí třídy, kde nejezdí veřejná doprava. Na 17 úsecích hlavně v Jizerských horách a západních Krkonoších je od 1. listopadu povinná zimní výbava.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, počasí, silnice, sjízdnost, Jizerské hory, zima, Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou, Desná, Souš (Králický Sněžník), Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice přes Souš už zůstane zavřená až do jara  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.