Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dopravu v Liberci zkomplikuje oprava mostu nad průtahem v ulici České mládeže. Začne v březnu

Dopravu na průtahu Libercem zkomplikuje v březnu oprava mostu přes frekventovanou čtyřproudou silnici I/35. Most je součástí ulice České mládeže, která slouží jako hlavní dopravní trasa do jižní průmyslové zóny a k nákupním centrům. Denně tudy projede až 17 tisíc automobilů. Důvodem uzavírky je rekonstrukce dilatací mostu, které nezvládají zátěž a nutně potřebují výměnu. Most bude pro dopravu zcela uzavřen od 10. do 31. března, řekl vedoucí Odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp.

Přemostění silnice I/35 je součástí krajské silnice třetí třídy, spolu s přilehlou okružní křižovatkou prošel most v roce 2014 kompletní rekonstrukcí. Projekt za 32 milionů korun podpořila Evropská unie.

Zajistil plynulý nájezd ze silnice I/35 směrem do ulice České mládeže, ale také do areálu ČSAD Liberec na opačné straně silnice, kde je i benzinová a plynová čerpací stanice. Denně tudy projíždějí stovky kamionů do průmyslové zóny nebo z ní a do dalších podniků v této části města.

Šestiletý provoz ukázal, že elastické dilatace zátěž nezvládají, kamiony v nich vyjíždějí koleje a materiál vytlačují. „Intenzita dopravy je tu opravdu vysoká. Vzhledem k tomu, že silnice je před okružní křižovatkou mírně do kopce a těžké nákladní vozy zde zpomalují při nájezdu do křižovatky, případně se rozjíždějí, tak elastické závěry nejsou schopny tu zátěž dlouhodobě přenést. Na základě doporučení vyplývajících z mostních prohlídek je nutné mostní závěry vyměnit za ocelové, které vyhovují danému dopravnímu zatížení," vysvětlil důvod opravy Čáp.

Motoristé musí počítat s omezením, objízdné trasy povedou podle Čápa po silnici I/35 a případně i po třídě Dr. Milady Horákové. Nejde o jediné omezení, s nímž musí letos řidiči na průtahu městem počítat. V dubnu začne rekonstrukce poloviny mostu u Makra. Doprava tam bude do podzimu svedena na polovinu vozovky, most totiž půjde k zemi a stavět se bude nový. Dál se také pracuje u Rádelského mlýna ve směru na Prahu a pokračovat bude i oprava vozovky směrem z Liberce na Děčín.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denis Tomáš

Štítky doprava, Liberec, průtah, oprava mostu, řsd, silnice, oprava, Liberecký kraj, Evropská unie, ČSAD Liberec, Milada Horáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravu v Liberci zkomplikuje oprava mostu nad průtahem v ulici České mládeže. Začne v březnu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.