Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Teploty sahají až k minus 15. Silnice můžou i přes posyp namrzat

Přestože hlavní tahy v kraji jsou holé, řidiči by měli být opatrní. Při takových mrazech totiž může silnice namrzat i přes posyp.

V Libereckém kraji klesly dnes ráno teploty místy až k minus 15 stupňům, nejchladněji je na Českolipsku, kde se vyjasnilo. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost, při tak nízkých teplotách ztrácí sůl na vozovkách účinnost a komunikace mohou namrzat. Pozor by si měli dát motoristé v lesních úsecích, ale také třeba na mostech.

„Hlavní tahy jsou jen holé, žádné problémy hlášené nejsou," řekl Eduard Bark, technik společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti. Pozor by si měli dát řidiči na silnicích nižších tříd a v horských oblastech, kde je na silnicích silná vrstva ujetého sněhu.

Kvůli sněhu je zatím pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice. Silnice se neudržuje chemicky, a pro nákladní vozy je nesjízdná. Alternativní trasa vede po silnici I/13 přes Frýdlant, kterou silničáři udržují chemicky.

Teploty v Libereckém kraji se dnes ráno pohybují od minus sedmi do minus 15 stupňů Celsia. Podle meteorologů bude mrznout po celý den, teploty v kraji vystoupají maximálně k minus sedmi stupňům, na horách k minus devíti. K večeru se může ojediněle objevit sněžení.

Kvůli silnému mrazu je v platnosti na celém území ČR výstraha Českého hydrometeoroloického ústavu. Ta zatím potrvá po celý dnešní i následující den a zřejmě i v pátek. „Doporučuje se chránit se teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb,“ uvádí ČHMÚ.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce

Štítky ČR, počasí, silnice, sjízdnost, Liberecký, Liberecký kraj, Český hydrometeorologický ústav, Silnice LK a.s., Česko, okres Česká Lípa, Raspenava, Hejnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teploty sahají až k minus 15. Silnice můžou i přes posyp namrzat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.