Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kraj usiluje o zrušení zpoplatněného úseku z Jestřebí. Kamiony ničí silnice na objízdné trase

Liberecký kraj i nadále pokračuje ve snaze vyřadit úsek silnice první třídy z Jestřebí na hranici kraje ze seznamu silnic, kde se platí mýto. Doplácejí na to totiž okolní komunikace i obce.

„Proti zpoplatnění tohoto úseku jsme od počátku,“ informoval hejtman Martin Půta. Řidiče se totiž tomuto úseku mohou snadno vyhnout. Místo po silnici první třídy tak vyhledávají trasy po okolních vozovkách, které jsou ale tím pádem neúměrně zatěžovány. Největší dopad má celá záležitost na město Mimoň. „Zde kamionová doprava projíždí přímo centrem města,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jan Sviták.

Celou situaci měly vyřešit dopravní značky, které by na objízdné trasy zakázaly vjezd nákladním automobilům. Kraj zde ale narazil na stanovisko Policie ČR. „Policie chtěla doložit studii, kterou ale nebylo možné provést vzhledem k probíhajícím rekonstrukcím v těchto lokalitách,“ vysvětlil Sviták. Teprve po dokončení všech oprav tak bude moci kraj znovu uvažovat o umístění dopravního značení.

„Toto je problém už tři roky od doby, kdy zpoplatnili první úseky navzdory memorandu Asociace krajů ČR a Ministerstva dopravy,“ komentoval Půta. Podle něj současný ministr dopravy Karel Havlíček přislíbil opětovné projednání tohoto tématu, pokud kraje předloží relevantní seznam problematických úseků.

Tento týden schválila Rada kraje zaslání požadavku ohledně zrušení mýtného v úseku Jestřebí – hranice kraje Asociaci krajů České republiky. Ta naopak žádá kraj o spolupráci při sbírání dat pro rozšíření mýtného systému na silnicích prvních tříd.

V Libereckém kraji se mýtné týká ještě úseku z Turnova na hranici kraje. Zde ale k žádným významným problémům nedochází. „Důvodem je fakt, že zde vesměs neexistují žádné možné objízdné trasy,“ konstatoval náměstek.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberecký, nákladní, doprava, Jestřebí, silnice, Liberecký kraj, Martin Půta, Jan Sviták, Asociace krajů České republiky, Policie České republiky, Mimoň, Karel Havlíček, Ministerstvo dopravy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj usiluje o zrušení zpoplatněného úseku z Jestřebí. Kamiony ničí silnice na objízdné trase  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.