Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Smlouva Jablonce s novým dopravcem je podle soudu v pořádku

Smlouva Jablonce se společností Umbrella Coaches and Buses na zajištění MHD od letošního února je podle Vrchního soudu v Praze v pořádku. Soud dal městu za pravdu a zároveň zrušil předběžné opatření, kterým loni v listopadu zakázal liberecký krajský soud Jablonci smlouvu s dopravcem uzavřít. Vrchní soud také zamítl odvolání neúspěšného uchazeče o zakázku About Me, který opakovaně žádal soud o zpochybnění smlouvy, informoval jablonecký primátor Jiří Čeřovský (ODS).

Umbrella už od 1. února v Jablonci jezdí, předběžné opatření totiž dostalo město pozdě a dvouletou smlouvu s dopravcem podepsalo. O uzavření smlouvy s novým dopravcem rozhodli jablonečtí zastupitelé 5. listopadu loňského roku a vedení města smlouvu ještě ten den spolu s jednatelem společnosti podepsalo. Firma About Me rozhodnutí u soudu napadla a požádala o vydání předběžného opatření. To soud vydal 9. listopadu, do datové schránky města ale dorazilo až o den později. Smlouva s dopravcem už ale byla zveřejněna v registru smluv.

Jablonec se proti předběžnému opatření odvolal k vrchnímu soudu a uspěl. Podle odvolacího soudu podmínky pro vydání předběžného opatření splněny nebyly, společnost About Me neprokázala, že by Jablonec byl povinen uzavřít smlouvu o dopravní obslužnosti právě s ní. Naopak vrchní soud konstatoval, že zákaz uzavřít smlouvu se společností Umbrella zásadním a zcela podstatným způsobem zasáhl do práv města. „Zakázku prověřoval také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a ani on neshledal důvody k zahájení správního řízení," doplnila mluvčí města Jana Fričová.

Zajištění dopravy od února 2021 řešilo druhé největší město v Libereckém kraji přes dva roky. Na začátku roku 2019 vypsal Jablonec soutěž na zajištění dopravy ve městě a přilehlém regionu na příštích deset let. Loni v dubnu ji získala pražská About Me s nabídkovou cenou 48,38 korun na kilometr, tedy 684,577 milionu korun bez DPH. Druhým účastníkem byla Autobusová doprava Podbořany, která nabídla výrazně vyšší cenu.

Soutěž ale napadla jak neúspěšná firma, tak BusLine MHD Jablonecko, který ve městě jezdí. Přestože žádnou nabídku nepodal, obrátil se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Kvůli průtahům a sérii námitek a připomínek muselo město nakonec soutěž zrušit, hrozilo totiž, že zůstane po 1. únoru 2021 bez dopravy. Zakázku pak v poptávkovém řízení zadal Jablonec přímo firmě Umbrella, která nabídla nejnižší cenu. Za kilometr platí město 44,56 Kč, tedy zhruba 126 milionů korun za dvouletý provoz.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky MHD, soud, správa, Jablonec, předběžné opatření, About Me, Jiří Čeřovský, ODS, Vrchní soud v Praze, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, doprava, soutěž, Autobusová doprava Podbořany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smlouva Jablonce s novým dopravcem je podle soudu v pořádku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.