Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ruce pryč od Turówa. Příznivci dolu zablokovali hraniční přechod v Hrádku

Přeshraniční dopravu u Hrádku nad Nisou zkomplikovaly dnes odpoledne protesty polských příznivců těžby v hnědouhelném dole Turów. Účastníci protestu od 14:30 pomalou jízdou mezi kruhovými objezdy v Kopačově (Kopaczowě) a Sieniawce bránili průjezdu hlavně kamionů. Během půl hodiny překročila kolona hranici, uvízly v ní desítky nákladních vozů. Další policie na české straně odstavila. Osobní vozy směrovali policisté na starý hraniční přechod, kamiony tudy ale nemohou.

Devadesátiminutovou protestní akci svolala polská organizace "Ruce pryč od Turówa". Zastánci těžby uhlí tak chtějí vyjádřit nespokojenost s podle nich neopodstatněnými útoky z České republiky. Nejde o první podobnou aktivitu příznivců těžby. Již dříve odbory působící v PGE, které důl patří, oznámily, že podaly k Evropské komisi stížnost proti Česku a Německu, které podle nich porušují základní práva polských občanů. Obyvatelstvo, kterému Turów skýtá obživu, čelí podle stížnosti "šikanování" a je porušováno právo místních Poláků na práci, vzdělání a důstojnou existenci. Česko a Německo ve snaze o uzavření dolu podle nich zasahují do polské suverenity v energetice.


Polský hnědouhelný důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE chce důl postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice z Žitavy do Bogatyně. Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Rozšíření těžby loni Polsko povolilo bez ohledu na námitky sousedů.

Obyvatelé z českého pohraničí se obávají nejen hluku a prachu, ale především ztráty pitné vody. Poláci už teď z dolu kvůli těžbě odčerpávají tisíce metrů krychlových vody, voda v oblasti mizí, což potvrzují měření České geologické služby. Strach mají ale lidé v souvislosti s rozšiřováním těžby také ze zvýšení prašnosti a hluku a propadu půdy. Česko proto v únoru podalo k Soudnímu dvoru EU na Polsko žalobu.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ruce pryč od Turówa

Štítky Polsko, Německo, ekologie, silnice, uhlí, demonstrace, Turów, těžba, Hrádek nad Nisou, Důl Turów, Česko, Evropská komise, Soudní dvůr Evropské unie, Česká geologická služba, hraniční přechod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ruce pryč od Turówa. Příznivci dolu zablokovali hraniční přechod v Hrádku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.