Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj převezme od ŘSD část původní silnice I/14 přes centrum Liberce

Liberecký kraj převezme od Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) část původní silnice I/14 přes centrum Liberce. Komunikace ztratila svůj význam, dopravu na Jablonec zajišťuje nová čtyřproudá silnice mimo centrum. Město chce komunikaci zklidnit, ve spolupráci s krajem proto připravuje rekonstrukci silnice od křižovatky se Zhořeleckou po Klášterní ulici. Projekt je rozdělen do čtyř etap a hotovo by mělo být v roce 2026, řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

ŘSD podle Svitáka počítalo s opravou povrchu předávaného úseku zhruba za 25 milionů korun. Frekventovaná komunikace ale potřebuje zásadní obnovu inženýrských sítí, které jsou v havarijním stavu a některé i 120 let staré. Povrch opravené silnice by tak bylo nutné brzy znovu rozkopat. Kraj se proto s ŘSD dohodl na převzetí v aktuálním stavu s tím, že stát kraji na opravu přidá 25 milionů korun, což jsou odhadované náklady opravy povrchu.

„Převzetí úseku mezi Klášterní a Zhořeleckou ulicí bude bezplatné. Naším úkolem je ve spolupráci s městem provést rozsáhlejší rekonstrukci v několika po sobě jdoucích etapách. Kraj se bude podílet na vyhotovení projektové dokumentace," doplnil Sviták. Kompletní obnovou projde 1,2 kilometru dlouhý úseku v Sokolské ulici, na Šaldově náměstí a v Jablonecké ulici. Do roka od skončení rekonstrukce kraj komunikaci převede Liberci.

Město chce projekt využít ke zúžení vozovky, zvýšení počtu parkovacích míst, plánuje vybudovat cyklopruhy a vysázet aleje, rozšířit chodníky a zmodernizovat veřejné osvětlení. Odhadem na to bude potřeba přes 61 milionů korun. Největším problémem bude rekonstrukce dopravně nejvíce zatíženého úseku v horním centru krajského města. Přes Šaldovo náměstí jezdí auta do šesti různých směrů, vede přes něj i tramvajová trať. Denně komplikovanou křižovatkou projede v průměru 30 tisíc aut.

Už letos by podle libereckého primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) měly začít práce na úseku v Sokolské ulici, od křižovatky se Zhořeleckou u Malého divadla ke křižovatce s Pastýřskou ulicí. V roce 2023 by měla přijít na řadu Jablonecká ulice, neboť v té době se bude stavět v jejím sousedství v areálu nemocnice pavilon urgentní péče s parkovacím domem. Ve třetí etapě se bude dělat Šaldovo náměstí a jako poslední přijde na řadu úsek od Šaldova náměstí dolů Sokolskou ulici kolem pošty až ke křižovatce s Pastýřskou ulicí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky silnice, stavby, správa, Liberecký, Liberec, Ředitelství silnic a dálnic, Liberecký kraj, Jan Sviták, rekonstrukce, Starostové pro Liberecký kraj, oprava, Jablonec, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj převezme od ŘSD část původní silnice I/14 přes centrum Liberce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.