Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Radar v Krásné Studánce bude. Rychlost překročilo 92 procent řidičů

Ještě před dvěma třemi týdny to vypadalo, že lidé z Krásné Studánky mají smůlu. Provoz na Hejnické ulici je trápí dlouhé roky a ani nyní se nemělo nic změnit. Když dal jeden z tamních obyvatel podnět zastupitelstvu, magistrát nejprve připravil odpověď, že radar bude možná až poté, co budou nové chodníky. Jenže ty měly být nejdřív v roce 2023. Nakonec je ale všechno jinak, město týden v Hejnické měřilo rychlost a nyní uznalo, že situace tam je neúnosná.

„Přes dva tisíce motoristů během měření dokonce překročilo rychlost o více, než 30 km/h. Ve dvou případech místem projeli dokonce rychlostí mezi 140 až 150 km/h. Přitom jde o zastavěnou městskou část, kde může snadno dojít k ohrožení zdraví a životů chodců i cyklistů. Proto jsme se rozhodli situaci co nejdříve řešit tím, že na kritická místa necháme umístit stacionární rychlostní radary,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník. Během týdne přitom ulicí projelo 38 tisíc aut.

I přes změnu v přístupu města ale místní budou muset ještě nějaký čas vydržet. Radní města by podklady k rozhodnutí měli od městské policie dostat do letošního září. „Chtěli bychom radary instalovat v ideálním případě do jara příštího roku," dodal primátor. Pořízení jednoho takového radaru podle něj stojí zhruba 700 tisíc korun.

Rychlost v Hejnické ulici v Krásné Studánce se měřila v minulém týdnu na základě stížností místních obyvatel. Jde o bývalou silnici první třídy 13, která vede zastavěným územím a kde jsou na tříkilometrovém úseku dlouhé rovné úseky. Strážníci použili k měření takzvaný sčítací radar. „To je věc, která pro běžného člověka ani jako radar nevypadá. Je to taková bedna umístěná na sloupu veřejného osvětlení," řekla mluvčí libereckých strážníků Daniela Bušková.

V pátém největším městě v zemi dosud není žádný stacionární radar. Strážníci pro měření rychlosti používají radar zabudovaný ve služebním vozidle. Podle Buškové ale slouží hlavně jako prevence a hlídku řidiči vidí v předstihu. „Nejsme nikde schovaní. Máme schválených 20 míst, kde měříme a je to zveřejněno i na našem webu," uvedla Bušková. V roce 2019 s pomocí tohoto radaru hlídka odhalila čtyři přestupky, loni pět. Za tak nízkým počtem je podle Buškové také to, že před dvěma lety byl radar dlouhodobě v opravě a loni se kvůli koronavirové pandemii strážníci věnovali jiným činnostem. „Z personálních důvodů jsme téměř neměřili," dodala Bušková.

Liberečtí strážníci ještě využívají jeden takzvaný preventivní radar, který průběžně umisťují do lokalit, kde řidiči často nedodržují rychlost. Pokuta ale motoristům za rychlou jízdu u preventivního radaru nehrozí. „Je to zobrazovací tabule, na níž bliká rychlost, když jedete rychle," dodala mluvčí strážníků. Další dvě takové tabule jsou i na průtahu Libercem, což je silnice ve správě Ředitelství silnic a dálnic.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky policie, automobilová, Liberec, hejnická, radar, Liberec XXXI-Krásná Studánka, Jaroslav Zámečník, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radar v Krásné Studánce bude. Rychlost překročilo 92 procent řidičů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.