Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekonstrukce tramvajové trati do Vratislavic bude dražší. V červenci začne výluka

Rekonstrukce tramvajové trati z Liberce po výhybnu ve Vratislavicích bude zhruba o deset procent dražší, než dopravní podnik očekával. Projektanti náklady odhadli na 87 milionů korun bez DPH, o zakázku se přihlásili čtyři zájemci s nabídkovými cenami od 95,5 milionu korun do 98,4 milionu. Výběrová komise doporučila zakázku zadat nejlevnějšímu uchazeči, kterým je Eurovia CS. Práce by měly začít v červenci a vyžádají si čtyřměsíční výluku na frekventované trati.

Rekonstrukce bezmála sedmikilometrového úseku trati z Liberce do Jablonce nad Nisou by měla být hotova do 19. listopadu. Úsek od zastávky U Lomu v Liberci po výhybnu ve Vratislavicích už v minulosti prošel modernizací, zůstal tam ale metrový rozchod kolejí. Ten by se teď měl změnit na drážní rozchod 1435 milimetrů, k tomu musí dodavatel upravit trolejové vedení i okolní terén.

„Jedná se o liniovou stavbu pouze s několika umělými stavbami, její postup bude poměrně rychlý," řekl předseda představenstva Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) Michal Zděnek. Stavbu by podle něj nemělo nic komplikovat, podepsány jsou veškeré smlouvy o přeložkách sítí, podnik už zboural čtyři domy, které rekonstrukci překážely, a vykoupil i převážnou část pozemků. „Provedeny byly práce na propojení vysokotlakého plynovodu, bez kterého by nešla realizovat výstavba nového mostu v Zeleném údolí," dodal Zděnek. Na stavbu získal dopravní podnik evropskou dotaci z Operačního programu Doprava 2.

Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955 a je nejdelší meziměstskou tratí v Česku. Ročně přepraví téměř milion lidí. Naposledy se kompletně rekonstruovala v 70. letech. Modernizace trati začala v roce 2008 přestavbou terminálu městské dopravy v centru krajského města. Za přispění EU se už do obnovy trati investovalo zhruba 700 milionů korun. Dopravní podnik teď připravuje rekonstrukci zbylých čtyř úseků z Vratislavic do Jablonce nad Nisou, která bude podle Zděnka náročnější než úsek do Vratislavic.

V budoucnu počítá dopravní podnik také s prodloužením trati v Jablonci nad Nisou až na plánovaný nový dopravní terminál v Kamenné ulici. Postavit bude ale třeba ještě zhruba 800 metrů kolejí. Obojí by se mělo stavět za přispění evropských dotací v novém programovacím období.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMLJ

Štítky MHD, stavby, firmy, DPMLJ, Liberec, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, tramvajová dráha, dopravní společnost, Jablonec nad Nisou, Eurovia CS, rekonstrukce, Evropská unie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce tramvajové trati do Vratislavic bude dražší. V červenci začne výluka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.