Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pětiletou zakázku na zajištění MHD v Jablonci získá zřejmě ČSAD Slaný

Pětiletou zakázku na zajištění městské hromadné dopravy v Jablonci od února 2023 získá zřejmě ČSAD Slaný. Uchazečů bylo šest, jednoho ale pro nesplnění podmínek vyloučili, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová. Výsledek tendru v hodnotě bezmála půl miliardy korun není zatím definitivní. Běží ještě lhůta, ve které mohou neúspěšní žadatelé výsledek napadnout.

Veřejnou soutěž na zajištění MHD v Jablonci a přilehlém okolí od února 2023 do konce ledna 2028 vyhlásili v polovině června. Radnice chtěla původně najít dopravce na deset let. „Na základě předběžných tržních konzultací a diskusí s odborníky byla nakonec zakázka zkrácena na pět let," řekl primátor Jiří Čeřovský (ODS). Hodnotu zakázky odhaduje město na 475 milionů korun bez DPH, což je v přepočtu 66 korun za ujetý kilometr. Podrobnosti o vítězné nabídce ČSAD Slaný zatím město zveřejnit nechce.

Radnice nevyloučila ani nabídky vyšší, nabídková cena tvořila 80 procent hodnocení, komise zohlednila také podíl ekologicky šetrných vozidel a průměrné stáří vozového parku. Vybraný dopravce by měl ročně najezdit 1,37 milionu kilometrů, zhruba o tři procenta méně než dnes. Z jízdního řádu byla vyjmuta linka 115 z Jablonce do Rychnova, kterou převezme Liberecký kraj. Díky tomu se mimo jiné snížily požadavky na počet vozů, dopravce jich musí mít k dispozici 29 místo současných 30.

Zajištěním veřejné dopravy se v Jablonci zabývají už několik let. Na začátku roku 2019 vypsala radnice soutěž na deset let. Kvůli průtahům a sérii námitek a připomínek, které řešil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ale město nakonec soutěž zrušilo. V poptávkovém řízení pak podal nabídku jen dlouholetý místní dopravce BusLine MHD Jablonecko. Zastupitelé ji odmítli, cena 55,96 koruny za kilometr se jim zdála příliš vysoká. Dopravce byl navíc jednou z firem stíhaných kvůli pletichám ve veřejné soutěži.

Řízení pak Jablonec zopakoval, dostal osm nabídek, nejlevnější byla Umbrella Coaches and Buses s cenou 44,56 Kč za kilometr. Jezdí od 1. února, zakázku získal dopravce na dva roky.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČSAD Slaný

Štítky MHD, správa, firmy, ČSAD Slaný, Jablonec nad Nisou, Jablonec, městská hromadná doprava, Jiří Čeřovský, ODS, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, BusLine

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pětiletou zakázku na zajištění MHD v Jablonci získá zřejmě ČSAD Slaný  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.