Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nejzatíženějšími tahy v kraji je I/35 v Liberci i silnice skrz turnovské náměstí

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD ČR) zveřejnilo výsledky celostátního sčítání dopravy (CSD), které probíhá pravidelně v pětiletých intervalech. Podle výsledků doprava od roku 2016 opět výrazně narostla.

Sčítání probíhalo nejen na dálnicích a silnicích první třídy, ale také na silnicích druhé a třetí třídy i na místních komunikacích. „Zveřejněné výsledky ukazují, že doprava oproti minulému CSD, které bylo prováděno v roce 2016, opět významně narostla. Průběh sčítání i způsob jeho vyhodnocování přitom výrazně ovlivnila pandemie koronaviru,“ informovala za ŘSD ČR Dana Zikešová.

Některé úseky byly sčítány ručním způsobem za účasti jednoho až šesti brigádníků. Sčítání proběhlo ve čtyřech až šesti opakováních za pomoci mobilní aplikace.

Jak se ukázalo, nejzatíženějšími tahy v Libereckém kraji je silnice I/35 v Liberci, v úseku mezi I/14 a ulicí Košická. Denně tudy projede přes 51 000 motorových vozidel. Na pomyslném druhém místě skončil úsek D10 mezi Svijany a obcí Březina, kde za den naměřili více než 27 000 vozidel.

Přes 14 000 aut pak sčítání naměřilo na silnici druhé třídy č. 283 na náměstí Českého ráje v Turnově. „Některé úseky silnic třetí třídy v Jablonci mají vyšší zatížení než tato II. třída, ale to souvisí s uzavírkou silnice I/65 u Rádelského mlýna v roce,“ komentovala Zikešová.

Sčítání se také zaměřilo na těžká motorová vozidla. První dvě příčky obsadily stejné úseky jako při sčítání všech motorových vozidel. Třetí ale místo komunikace v Turnově skončila silnice II/262 v českolipské ulici Děčínská. „Sčítání bylo provedeno stejně jako v případě CSD 2016 pro celkem 13 kategorií vozidel včetně cyklistů za využití automatického i ručního způsobu sčítání,“ dodala Zikešová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký, ŘSD, Ředitelství silnic a dálnic, doprava, silnice, Liberec, pandemie covidu-19, motorové vozidlo, Turnov, Liberecký kraj, Svijany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejzatíženějšími tahy v kraji je I/35 v Liberci i silnice skrz turnovské náměstí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.