Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Podzemní parkoviště v knihovně v Liberci je uzavřené, oprava potrvá čtvrt roku

Podzemní parkoviště v krajské knihovně v Liberci zhruba pro 80 aut je od čtvrtka uzavřené. Jeho oprava za více než šest milionů korun potrvá čtvrt roku, do 15. září. Důvodem rekonstrukce je poškození prostoru parkoviště způsobené vysokou vlhkostí v zimních měsících a v deštivých dnech, uvedla ředitelka knihovny Dana Petrýdesová.

„Budou provedeny nutné opravy již poškozených částí a zároveň realizovány úpravy, které by měly působení vlhkosti eliminovat," dodala.

Řemeslníci budou sanovat železobetonové konstrukce, opraví trhliny v podlaze i omítky, instalují tam sokl z plastbetonu a udělají i další úpravy. „Součástí bude též rozšíření nájezdových ramp pro komfortnější vjezd větších automobilů," uvedla Petrýdesová.

Krajská knihovna na opravu získala od Liberce dotaci 2,5 milionu korun, zbytek bude hradit ze svého rozpočtu. Parkoviště je v budově známé jako Stavba smíření, která slouží veřejnosti od listopadu 2000. Dvanáctipodlažní komplex ze skla a kovu stál včetně vybavení téměř 520 milionů korun. Z velké části ho zaplatil stát. V rámci programu přeshraniční spolupráce Phare na něj přispěla i Evropská unie, česko-německý Fond budoucnosti a německá a švýcarská vláda.

Budova je na místě, kde stávala židovská synagoga, kterou vypálili nacisté. Projekt zaštítili tehdejší český prezident Václav Havel a bývalý německý prezident Roman Herzog. V roce 2001 získala titul Stavba roku.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Knihovna Liberec

Štítky ČR, doprava, stavby, literatura, knihovny, parkování, Liberec, knihovna, oprava, Evropská unie, Václav Havel, Roman Herzog

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzemní parkoviště v knihovně v Liberci je uzavřené, oprava potrvá čtvrt roku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.