Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Autobusová doprava na Ještědku místo lanovky vyjede až příští rok. Projekt komplikuje oprava silnice

Liberecký kraj a společnost KORID LK pracuje na zavedení autobusové dopravy z Horního Hanychova na chatu Ještědku poblíž vrcholu Ještěd. Hromadná doprava na této trase by měla sloužit turistům místo lanovky, jejíž obnova může trvat ještě několik let.

Oprava lanovky na Ještěd je stále v řešení. Místo ní by se mohli turisté dostávat autobusem alespoň k horské chatě Ještědce, která se nachází pod Ještědem. Zavedení autobusové linky by bylo možné v řádu týdnů, plán ale komplikuje probíhající rekonstrukce silnice III/2784 ze Světlé pod Ještědem na Výpřež.

„Kvůli částečnému omezení provozu je na silnici semafor. V důsledku toho se tvoří dlouhé kolony, což je důvodem toho, že jsme se rozhodli projekt náhradní autobusové dopravy odložit na příští rok po ukončení rekonstrukce," vysvětlil statutární náměstek pro resort dopravy Jan Sviták

POLITICKÁ KORIDA: Co s lanovkou na Ještěd?

Pátek, 24. června 2022, 16:23Politika

POLITICKÁ KORIDA: Co s lanovkou na Ještěd?

Co bude s lanovkou na Ještěd? Od loňské tragické nehody nejezdí a zdá se, že ještě několik let nebude. Objevují se úvahy o jejím prodloužení i o tom, jak by měla stavba nové lanovky být financována. Proto jsme se zeptali jednotlivých...

V tuto chvíli se na Ještěd lze dostat pěšky nebo sedačkovou lanovkou. „Linku spustíme co nejdříve. Teď by to v podstatě nemělo cenu, nebyli bychom schopni provoz smysluplně zajistit," doplnil Sviták. Rekonstrukce by měla být dokončena příští rok, po zimní přestávce bude totiž pokračovat. Spuštění autobusové dopravy by tak mohlo být relizováno začátkem letních prázdnin. „Ještě v červnu by teoreticky mohla rekonstrukce probíhat. Budeme se snažit to urychlit, spuštění autobusů vidím na prázdniny příštího roku," řekl Sviták. 

Vlastník lanovky České dráhy, Liberecký kraj, město Liberec a společnost TMR Ještěd, která provozuje areál na Ještědu, podepsaly v březnu memorandum o spolupráci na obnově. České dráhy teď hledají potenciálního investora, podle Svitáka nechtějí lanovku provozovat. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, lanovka, Ještěd, Ještědka, doprava, autobusy, rekonstrukce, silnice, lanová dráha, autobusová doprava, Jan Sviták, Liberec XIX-Horní Hanychov, České dráhy, TMR Ještěd a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autobusová doprava na Ještědku místo lanovky vyjede až příští rok. Projekt komplikuje oprava silnice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.