Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Konec prázdnin patřil kontrolám. Policisté z Libereckého kraje udělili přes tři sta pokut

Konec prázdnin patří již každoročně policistům. Ti v rámci celorepublikové dopravně bezpečnostní akce Konec letních prázdnin dohlíželi na řidiče po celém Libereckém kraji. Kontroly probíhaly poslední víkend v srpnu a bylo zjištěno přes tři sta dopravních přestupků.

Akce probíhala od pátku 26. srpna do neděle 28. srpna. Cílem této akce byla snaha ovlivnit nekázeň řidičů a snížit dopravní nehodovost na silnicích. „Policisté se zaměřovali zejména na dodržování stanovené rychlosti jízdy, způsob jízdy, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy, technický stav motorových vozidel a dodržování ostatních obecně platných ustanovení zákona - o provozu na pozemních komunikacích. Během akce rovněž věnovali pozornost pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech," uvedla policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Dopravně bezpečností akce se  zúčastnilo více jak sto policistů. Ani letos se kontroly neobešly bez přestupků. „V rámci celé akce zkontrolovali policisté 1 496 řidičů a zjistili 334 dopravních přestupků, z nichž celkem 312 jich vyřešili uložením pokut příkazem na místě v celkové výši 150 100 korun. Celkem dvaadvacet přestupků oznámili k projednání příslušným správním orgánům k dalšímu projednání," dodala Šrýtrová.

Během kontrol rozdávali policisté nejvíce pokut za porušení rychlosti, špatný technický stav, nepoužití pásu nebo za telefonování během jízdy. „Nejčastějším prohřeškem řidičů bylo porušení rychlosti, a to v osmdesáti případech. Celkem šestapadesát řidičů mělo vozidlo ve špatném technickém stavu, čtyřiapadesát řidičů nepoužilo při jízdě bezpečnostní pás a jedenáct jich za jízdy telefonovalo," doplnila Šrýtrová.

Jako každý rok udělili policisté pokuty za řízení pod vlivem alkoholu. „Celkem osm řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholu, z toho nejvíce jich bylo na Jablonecku. Zde kontrolovali policisté i jednoho řidiče pod vlivem jiných návykových látek," informovala Šrýtrová.

Mimo jiné dohlíželi policisté také na doklady a dálniční známky. „Devět řidičů u sebe nemělo řidičský průkaz. Dále se ukázalo, že je stále mnoho řidičů, kteří dálniční poplatky nepovažují za důležité, přestože je jízda po dálnici pro ně pohodlná. V souvislosti s dálničními známkami policisté uložili šestadvacet pokut ve výši 24 000 korun. Celkem jedenáct řidičů nepředložilo při kontrolách policistům doklad o pojištění odpovědnosti," doplnila Šrýtrová.

Pokuty policisté udělili také cyklistovi a motorkářům, z nichž se šestnáct dopustilo přestupků.

Policie žádá řidiče o vzájemnou ohleduplnost a neriskování životů vlastních i druhých.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Liberecký kraj, kontroly, policie, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec prázdnin patřil kontrolám. Policisté z Libereckého kraje udělili přes tři sta pokut  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.