Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rychlá auta v Jablonci mají utrum. Zastaví je chytré semafory

Příliš rychlá auta zastaví v Jablonci nad Nisou od dnešního dne chytré semafory. Radnice je nechala instalovat už loni při rekonstrukci rušných křižovatek ulic Palackého, Riegrova a U Přehrady.

Zatím byly semafory ve zkušebním provozu a sbíraly data, teď po dokončení cyklopruhů v Palackého ulici je ale od dnešního dne pustí do plného provozu, řekl náměstek primátora pro rozvoj Jakub Chuchlík. Významnou změnou oproti současnému stavu bude nastavení červené na všech návěstidlech po celou noc.

Zelenou si na přechodu pustí chodec tlačítkem, přijíždějícímu autu přepne semafor na zelenou jen v případě, že pojede maximálně rychlostí 50 km/hod. „Tento režim značně přispěje ke zvýšení bezpečnosti chodců po celou dobu nočního provozu a také zpomalí průjezd křižovatkou těch vozidel, která maximální povolenou rychlost překročí, a to nejen v noci," dodal Chuchlík.

Práce v Palackého ulici nadále komplikují dopravu, skončit by měly v listopadu

Ještě nejspíše celý měsíc se budou muset motoristé v Jablonci nad Nisou vypořádávat s komplikacemi v dopravě. Dokončovací práce v ulici Palackého pokračují, trvat by měly do konce listopadu.

Palackého ulice by nyní měla být bezpečnější

Rekonstrukce křižovatek stála loni město téměř 18 milionů korun, letos na ni navázaly úpravy Palackého ulice za dalších 40 milionů korun. Cílem obou projektů bylo zvýšení bezpečnosti dopravy v Palackého ulici, která patří ve městě k nejvytíženějším. „Cyklopruhy, legalizace parkovacích míst, úprava chodníků i nájezdů do křižovatek a zúžení nadstandardně široké ulice Palackého by mělo automobily zpomalit. Původní šíře ulice totiž lákala neukázněné řidiče k nedodržování rychlosti v obci. To se nyní razantně změní," doplnil Pavel Sluka z jabloneckého magistrátu.

Chytré semafory na dvou navazujících křižovatkách Palackého s Riegrovou ulicí a s ulicí U Přehrady umí koordinovat zelenou tak, aby vozy projížděly plynule oběma dopravními uzly. Plynulý průjezd umožní také aktivní prodloužení signálů volno na základě informací z kamer, jimiž jsou semafory vybavené a umí reagovat na počet automobilů v jednotlivých směrech. „Kamery také rozpoznají kategorie vozidel, takže při průjezdu nadměrného vozu světla ostatní vozy bezpečně zastaví," popsal jejich fungování Karel Bacílek z dodavatelské firmy AŽD.

Na přechodech v ulicích Riegrova a U Přehrady doplňují navíc světelnou signalizaci návěstidla s přerušovaným žlutým světlem ve tvaru chodce, která upozorňují řidiče na možný pohyb na přechodech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky automobilová, správa, Jablonec nad Nisou, přehrada, Karel Bacílek, AŽD Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Kučka

Nejhůře utracených 58mil v Jablonci. Retard, který toto vymyslel a druhý tatar, co to schválil by měli přes tuto křižovatku rok rozvážet jídlo, druhý rok tam jezdit s kamionem, třetí rok pluhovat a poslední rok funkčního volebního období jezdit ve vozech IZS, ideálně s hasiči. První, co by zmizelo jsou nesmyslně umístěné cyklopruhy v silnici, místo cyklostezky na úrovni chodníků. Hned poté by se silnice opět rozšířila. A třeba už konečně bude mít někdo koule a prosadí mimoúrovňové přemostění (respektive tunel) z Riegrovky k přehradě a celé této křižovatce ulehčí, místo tohoto nesmyslného zpomalování a hození všech do jednoho místa v jeden okamžik. Další nepochopitelná změna je ulice U Přehrady, kdy tato se stala ulicí 3.tridy ikdyz je to hlavní spojnice mezi Harrachovem a Libercem - to už však patří do jiné diskuze...

Pondělí, 14. listopadu 2022, 21:10Odpovědět

Rychlá auta v Jablonci mají utrum. Zastaví je chytré semafory  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.