Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cestující ve Frýdlantu se dočkají nového terminálu u vlakového nádraží

Prostor před vlakovým nádražím ve Frýdlantu se snad letos promění. Vznikne zde menší dopravní uzel v podobě autobusového terminálu, který nabídne větší pohodlí cestujícím i přijíždějícím autobusům.

Na vzniku terminálu se podílí město Frýdlant, Korid LK a zapojit by se měly také obce a města z Frýdlantska.

„Připravujeme projekt a žádost o stavební povolení pro výstavbu nového dopravního terminálu pod nádražím Českých drah ve Frýdlantu. Měl by zajistit, aby autobusy, které teď stojí v křižovatce, stály bezpečně u nástupních ostrůvků a cestující nastupovali na autobusy v důstojném a moderním zázemí. Samozřejmostí jsou světelné tabule s informacemi o aktuálním odjezdu autobusů a připravujeme zde také parkovací místa pro automobily,“ vysvětlil místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Autobusy by měly přijíždět k prostoru před nádražím, kde bude dlouhé stanoviště se zastřešeným stáním pro cestující. „Především se vyřeší nynější zastávka u Tiby, kde je nástupiště do kopce a není úplně nejvhodnější. Tato zastávka by se měla zlikvidovat,“ poznamenal Radim Šarapatka z Koridu.    

„Frýdlant už první krok k novému terminálu udělal, když vykoupil pozemky před nádražím. Teď bude záležet na tom, jak se k projektu postaví ostatní obce a města Frýdlantska. Protože terminál bude sloužit hlavně jejich obyvatelům, kteří přijedou vlakem a z Frýdlantu cestují dál do svých domovů. Město Frýdlant je kvůli zájmu občanů připraveno na projektu participovat, bez toho, aby se na něm finančně podílely i další obce, to ale nepůjde,“ doplnil starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Na výstavbu terminálu by se měla čerpat dotace z IROP, významnou měrou se na jeho vybudování bude ze svého rozpočtu podílet město Frýdlant a o zhruba 15 procent zbývající částky by se měly podělit okolní města a obce.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky doprava, autobusy, Frýdlant, Korid LK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestující ve Frýdlantu se dočkají nového terminálu u vlakového nádraží  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.