Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé mohou sledovat na online mapě, jestli a kde jezdí sypače

Silničáři spustili v České republice nový portál, který má lidem v zimním období usnadnit cestování a přehled o stavu vozovek. Na webových stránkách si mohou zájemci najít aktuální polohu sypačů a zjistit, v jakou dobu byly konkrétní silnice ošetřeny.

Online mapa ukazuje trasy jednotlivých vozidel zimní držby a poskytuje aktuální informace o době ošetření jednotlivých českých dálnic a silnic I. třídy. Právě tyto vozovky jsou totiž ze zákona zařazeny do prvního pořadí důležitosti při zajišťování sjízdnosti. Webový portál Údržba ŘSD přenese uživatele na mapu České republiky s obrázky aktivních sypačů. 

„Barva trasy je ovlivněna časovým intervalem posledního ošetření. Typ vozidla představuje typ údržby. Kliknutím na ikonu vozidla se zobrazí detail jízdy identifikující orientaci vozidla a činnost údržby. Silnice, která není barevně označena, nebyla v posledních šesti hodinách ošetřena," uvedla k projektu mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Lucie Trubelíková.

Ke špatně sjízdným dálnicím a silnicím I. třídy musejí v zimě sypače vyjet do půl hodiny od zjištění závady. Pracovníci Ředitelství silnic a dálnic ČR se starají o průjezdnost více než tisícovky kilometrů dálnic po celé republice. Největší práci mají v období sněhu, kdy bývají v akci všechny dostupné údržbové vozy.

„Během letošní zimy se o průjezdné komunikace stará v rámci Střediska správy a údržby dálnic Ředitelství silnic a dálnic ČR 793 našich zaměstnanců. Do připravených směn je zařazeno celkem 662 řidičů a 131 dispečerů. Další kapacity, především pro údržbu silnic I. třídy, jsou na zimu v pohotovosti u dodavatelských firem," informovala Trubelíková.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zimní údržba, sypače, zima, řsd čr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé mohou sledovat na online mapě, jestli a kde jezdí sypače  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.