Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dopravní podnik obměňuje technický park. Po Liberci jezdí osm nových autobusů SOR

V lednu vyjelo na různé linky MHD v Liberci osm nových autobusů značky SOR. Jde o poslední dodávku celkových dvaceti kusů pro Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce (DPMLJ), které se do provozu dostávají postupně od roku 2020. Nové vozy postupně nahrazují dosluhující autobusy.

DPMLJ uzavřel rámcovou dohodu o dodávce dvaceti autobusů SOR NS 12 v celkové hodnotě 103 milionů korun bez DPH s firmou SOR Libchavy na základě nadlimitní otevřené soutěže na začátku roku 2020. Smlouva byla podepsána v únoru roku 2020 a ve stejné roce vyjely do provozu první čtyři vozy, v roce 2021 jich bylo osm a v závěru loňského roku byl pak obsah smlouvy naplněn dodáním posledních osmi autobusů. Ty vyjely do provozu na začátku ledna.

„Naším společným cílem bylo, aby vozidla co nejdříve vyjela do ostrého provozu na linky městské dopravy a zkvalitnila nabízenou službu cestujícím, ale i práci řidičům,“ uvedl předseda představenstva dopravního podniku Michal Zděnek.

Nové autobusy řady SOR NS 12 jsou vybaveny dieselovým pohonem. Každé z dodaných vozidel má ve své výbavě klimatizaci, USB zásuvky, kamerový systém nad dveřmi, kamery pro sledování přední a zadní části vozidla. Součástí výbavy je také zařízením monitorující počty cestujících. „Se změnami technických a provozních parametrů u nových vozidel se předem seznamují nejen mechanici, ale i řidiči. Dodané autobusy jsou ještě před výjezdem v libereckých garážích dovybavovány používaným odbavovacím systémem a potřebnými informacemi pro cestující,“ doplnila mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Osm nových vozů má oproti předchozím několik novinek - dešťový senzor, automatické zapínání světel, novou digitální přístrojovou desku a inovované ovládání zastávkové brzdy, tedy možnost ručního ovládání.

Vedení města se dopravním podniku snaží část vozového parku obnovovat pravidelně. „Jsem rád, že i přes složitou finanční situaci, se to podařilo. Pro vedení města i dopravní podnik je důležité, aby byl zachován co nejvyšší komfort pro cestující veřejnost,“ řekl Petr Židek (ODS), náměstek primátora města Liberce a předseda dozorčí rady dopravního podniku.

Obnova je podle vedení města nutná, aby se laťka veřejné služby liberecké hromadné dopravy udržela vysoko. „Z nové flotily mám radost a těším na statisíce kilometrů, které tyto vozy pro občany odjezdí,“ okomentoval náměstek primátora pro technickou správu Jiří Šolc (ANO).

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMLJ

Štítky dopravní podnik, dpmlj, liberec, autobusy, sor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik obměňuje technický park. Po Liberci jezdí osm nových autobusů SOR  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.