Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nostalgické jízdy vlaků získají pravidelnou podporu od kraje

Jistotu stálého příjmu financí získají na několik nadcházejících let organizátoři nostalgických jízd na železnici. Liberecký kraj se rozhodl tyto jízdy podpořit a uzavřít s jejich iniciátory několikaletou smlouvu o pravidelném financování. Podporu získají v Kořenově, Turnově, Martinicích v Krkonoších a dalších místech.

Smlouva by měla platit do konce turistické sezony roku 2028. Příznivci kolejí se tak budou moci i v dalších letech těšit z ozubnicových vlaků na nejstrmější české trati mezi Tanvaldem a Kořenovem nebo se svézt starými soupravami po mostech přes Jizeru na martinické lokálce v Krkonoších. Pokračovat budou letní parní vlaky Českým rájem, mikulášské jízdy i další příležitostné akce. V letošním roce má kraj připraveno na podporu nostalgických jízd 6,5 milionu korun.

Nostalgické jízda a péči o historická vozidla ve většině případech zajišťují dobrovolníci ve volnočasových sdruženích a financování mají nestabilní, buď platí ze svých zdrojů anebo získávají podporu z různých veřejných zdrojů. Jistota stabilního příjmu jim umožní lepší plánování provozu, opravy techniky a další rozvoj po všech stránkách náročné organizace všech činností. Cestování starými vlaky bývá tradičně doplňováno i o bohatý doprovodný program vhodný pro rodiny s dětmi.

Kraj má navíc zájem o dlouhodobé zapojení nostalgických vlaků do dopravní obslužnosti svého území včetně jejich využití pro kapacitní posílení pravidelných spojů.

„V regionu máme na tři desítky různých aktivit a spolků věnujících se nostalgické železniční dopravě. Chceme, aby se jednotlivé aktivity vzájemně doplňovaly a nebyly si konkurencí. V souladu se zpracovanou Koncepcí turistické dopravy rozhodl kraj o zasmluvnění prioritních nostalgických aktivit, které jsou založené na vzájemné spolupráci dotčených spolků,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.

Uzavření smlouvy na dobu šesti let již schválila rada kraje. „Financováním provozu vybraných nostalgických vlaků a jejich začleněním do dopravní obslužnosti kraje chceme nejen oživit historii, ale také podpořit cestovní ruch a rozvoj v hospodářsky slabších regionech. Vnímám to také jako symbolické ocenění práce aktivních členů místních spolků, kteří se výrazně podílejí na připomínání historie železniční dopravy,“ dodal hejtman Martin Půta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto zubacka.cz

Štítky železnice, Kořenov, Liberecký kraj, Turnov, Martinice v Krkonoších, Tanvald, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nostalgické jízdy vlaků získají pravidelnou podporu od kraje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.