Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Oprava tramvajové trati v Jablonci nad Nisou uzavře do konce června silnici I/14

Pokračující rekonstrukce tramvajové trati v Jablonci nad Nisou uzavřela do konce června pro motoristy ulici Budovatelů, která je součástí hlavního tahu I/14. Uzavřená bude ulice od křižovatky s Poštovní po křižovatku s ulicí U Nisy. Do centra vede objížďka ulicemi Libereckou, Rýnovickou a 28.října, směrem na Prahu ulicí U Nisy přes Vodní a Skřivánčí do Nové Pražské. Po objížďkách pojedou i autobusy MHD, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Nákladní vozy delší než deset metrů s výjimkou autobusů odklání dopravní značení na objízdnou trasu na okružní křižovatce v Tovární ulici na příjezdu od Vratislavic nad Nisou. Kamiony projedou Tovární ulicí na další kruhový objezd a dál Harrachovskou ulicí.

Na rekonstrukci tramvajové trati z Liberce do Jablonce nad Nisou se pracuje od července 2021, bezmála dva roky tak cestující mezi oběma městy vozí místo tramvají autobusy. Hotovo mělo být letos na konci června, práce ale nabraly zpoždění, a tak zřejmě tramvaje nevyjedou dřív než koncem září. Podle provozně technického ředitele dopravního podniku (DPMLJ) Ludvíka Lavičky stavbu zkomplikovaly odkupy pozemků, rostoucí náklady na stavební materiály, zejména zdražení železa, ale i zpoždění přeložek sítí, které zajišťuje ČEZ.

„Tramvajová trať se stavěla v 50. letech minulého století, rekonstrukce, co se dělala v 70. letech, nebyla rekonstrukce, to byla jenom výměna kolejí, troleje a předělaly se dvě výhybny. My musíme splňovat současné technické a bezpečnostní parametry, proto jsou tam různé přeložky. Nemůžeme dělat pouhé opravy, ta trať už byla v hledáčku drážní inspekce. Stavba se skládá ze 128 stavebních objektů, a k tomu je dalších 20 objektů, které zajišťuje ČEZ Distribuce a to nám ještě může zkomplikovat život," řekl Lavička.

Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955 a se svými 12 kilometry je nejdelší meziměstskou tratí v Česku, ročně přepraví téměř milion cestujících. Obnova trati začala v roce 2008 přestavbou terminálu městské dopravy v centru krajského města. Za přispění EU se od té doby do obnovy trati investovalo zhruba 700 milionů korun, dalších 900 milionů bude teď stát její dokončení. V Jablonci je v plánu v příštích letech ještě prodloužení trati o dalších zhruba 800 metrů na nový dopravní terminál, který má být v Kamenné ulici. Náklady odhaduje dopravní podnik na 280 milionů korun.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, automobilová, stavby, MHD, tramvaje, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava tramvajové trati v Jablonci nad Nisou uzavře do konce června silnici I/14  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.