Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Semafory v centru Jablonce nad Nisou zůstanou mimo provoz do konce června

Do konce června zůstanou v Jablonci nad Nisou mimo provoz semafory na křižovatkách v rušné Palackého ulici. Radnice je nechala vypnout v úterý po havárii vodovodu v ulici U Přehrady, aby zajistila plynulejší provoz. Po částečném uzavření ulice U Přehrady totiž doprava v rušném uzlu kolabovala a ve městě se tvořily dlouhé kolony. Dnešní kontrola ukázala na závadu na semaforech, mimo provoz tak zůstanou až do prázdnin.

Dodavatel světelné signalizace - firma AŽD - zjistil na křižovatkách Palackého ulice s Riegrovou a U Přehrady dvě závady na kabelovém vedení semaforů, které způsobovaly chyby v signalizaci. „Do konce června AŽD závady opraví a světelná signalizace se znovu spustí od 1. července ve zkušebním režimu. Dopravu bude řídit pouze ve špičkách a v noci bude spuštěný režim ke zpomalení vozidel," doplnil primátor Miloš Vele (ODS). Zároveň vyzval řidiče k ohleduplnosti, protože vypnuté jsou i semafory pro chodce.

V Palackého jsou chytré semafory, které umí zastavit příliš rychlá auta. Radnice je nechala instalovat před dvěma lety při rekonstrukci křižovatek, v plném provozu jsou od loňského listopadu. Od července budou podle primátora semafory řídit dopravu ve špičkách ráno a odpoledne, mimo tuto dobu bude blikat oranžová a provoz může zastavit chodec, když zmáčkne tlačítko u přechodu. V noci bude spuštěna zelená, provoz může zastavit chodec, ale semafor automaticky přepne na červenou i v případě, že zaznamená vozidlo jedoucí rychlostí přes 50 km/h.

Doprava ve druhém největším městě Libereckého kraje je v posledních měsících komplikovaná, a zůstane to tak i přes prázdniny. „V Jablonci probíhají dvě složité a dlouho plánované stavby, z nichž ani jedna není města, ale obě kladou velké nároky na jeho průjezdnost. V Pražské opravuje Ředitelství silnic a dálnic ČR půlku mostu, ulice Budovatelů je zcela uzavřená kvůli rekonstrukci tramvajové trati, již provádí Dopravní podnik Liberce a Jablonce nad Nisou," řekl Vele. Omezení v ulici U Přehrady tak podle něj dopravu ve městě ještě zkomplikovalo.

Opravou vodovodu ale komplikace v této části města neskončí. Ulice U Přehrady je totiž součástí krajské silnice třetí třídy a Liberecký kraj připravuje její rekonstrukci. Loni nechal kraj za 17 milionů korun opravit křižovatky u Jablotronu a společnosti ABB, letos by měly práce pokračovat směrem ke křižovatce s Palackého ulicí. Kraj už hledá dodavatele, který bezmála 800 metrů dlouhý úsek zrekonstruuje. Náklady projektanti odhadli na 46,4 milionu korun včetně DPH.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, automobilová, stavby, voda, správa, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semafory v centru Jablonce nad Nisou zůstanou mimo provoz do konce června  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.