Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do rozvoje cyklodopravy dá letos Liberecký kraj 32 milionů korun, třikrát víc než loni

Do rozvoje cyklodopravy dá letos Liberecký kraj přes 32 milionů korun, což je téměř třikrát víc než v loňském roce. Víc peněz půjde do výstavby a obnovy cyklostezek, nově kraj podpoří i sdílená kola. Podpora cykloturistiky je letos zaměřena zejména na propojení již existujících cyklotras tak, aby bylo možné v hlavních směrech bezpečně projet na kole Libereckým krajem mimo cesty, po nichž jezdí automobily, řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

V loňském roce dal kraj do podpory cyklistiky 11,105 milionu korun, letos je v rozpočtu 32,132 milionu. „Cyklistika se těší stále větší oblibě, a i proto chceme zajistit cyklistům pohodlné a bezpečné svezení. I díky tomu v posledních letech došlo k zásadnímu navýšení financování cyklodopravy. Její podpora dává smysl a přispívá ke zlepšení kvality života v našem regionu, a to nejen z hlediska zdraví obyvatel, ale také s ohledem na ekologickou šetrnost a s tím spojenou ochranu životního prostředí," doplnil Sviták.

Přes 16 milionů korun je letos v krajském dotačním programu na podporu rozvoje cykloturistiky, z toho bezmála 7,5 milionu korun půjde do výstavby nových cyklostezek. Krajští radní schválili dotaci pro pět projektů, jsou mezi nimi i další úseky Greenway Jizera nebo Cyklostezky sv. Zdislavy. Téměř čtyři miliony půjdou do obnovy a údržby cyklostezek, opravy se tak dočká například Cyklostezka Varhany, která spojuje Českou Lípu a Kamenický Šenov.

V dotačním programu podporuje kraj také projektovou přípravu nových komunikací pro cyklisty. V programu na to letos byly bezmála dva miliony korun a podporu získalo šest projektů. „Nové cyklotrasy tak mohou projektovat například v Jindřichovicích pod Smrkem nebo v Rychnově u Jablonce nad Nisou," doplnila mluvčí kraje Anna Vašková. Celkově kraj ve třech dotačních programech rozdělil přes 13 milionů korun, rozdělení peněz ale ještě musí schválit krajské zastupitelstvo.

Letos poprvé je možné žádat dotaci z programu na podporu sdílených kol, k dispozici jsou tři miliony korun. Program zatím není uzavřen, žádosti je možné podávat do konce června. Určen je větším městům, která mohou na sdílená kola získat od 10.000 do půl milionu korun, maximálně ale 70 procent nákladů.„Věříme, že tato forma podpory rozhýbe sdílená kola, a že se do budoucna stanou součástí veřejné dopravy v Libereckém kraji," dodal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Greenway Jizera

Štítky ČR, doprava, správa, cykloturistika, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do rozvoje cyklodopravy dá letos Liberecký kraj 32 milionů korun, třikrát víc než loni  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.