Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ŘSD připravuje rekonstrukci mostu na I/9 v České Lípě, přijde na 300 milionů

Kompletní rekonstrukci mostu na hlavní silnici I/9 v České Lípě připravuje Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Běžná oprava nestačí, diagnostika odhalila vážné závady, které významně snižují životnost mostu. Do soutěže na náročnou stavbu se přihlásilo sedm uchazečů. Nejvýhodnější nabídku podalo sdružení firem EDIKT a IDS - Inženýrské a dopravní stavby Olomouc s cenou 297,3 milionu korun bez DPH a dobou výstavby 658 dní, uvedl na twitteru generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Silnice I/9 od Nového Boru na Prahu patří k nevytíženějším komunikacím v České Lípě. Denně po ní projede kolem 15 tisíc aut, motoristé se tam musí připravit na komplikace a kolony. Celková rekonstrukce čeká 726 metrů dlouhý estakádový most postavený v roce 1987. Dílčí rekonstrukce byla na mostu podle informací ŘSD provedena v roce 2006, teď ale potřebuje zásadní obnovu. Rekonstrukce se bude dělat po etapách za omezeného provozu, dopravu budou řídit semafory. Stavba by měla začít ještě letos a hotová má být do konce roku 2025.

Estakáda mimoúrovňově kříží čtyři ulice se silnicí II/262, dvakrát nábřežní stezku pro cyklisty a pěší, překračuje zrušené kolejiště bývalé železniční stanice Česká Lípa - město a také koryto řeky Ploučnice. Most je 14 metrů široký, a vede přes deset metrů nad terénem. Podrobný diagnostický průzkum v roce 2017 zjistil vážné a chronické závady statického i provozního charakteru, zlepšení už nelze dosáhnout běžnou údržbou, lokální opravou nebo opakováním sanace současných konstrukcí. Potvrdila to podle ŘSD i hlavní prohlídka mostu z listopadu 2021.

Sedmatřicetitisícová Česká Lípa je jedním z mála větších měst, kde není obchvat a tranzitní doprava včetně kamionů projíždí městem. Obchvat se sice začal v roce 2008 stavět, v roce 2010 ale akci stejně jako dalších 11 projektů zastavil z úsporných důvodů tehdejší ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné). Hotová je mimoúrovňová křižovatka u Sosnové se silnicí, která končí nedaleko areálu koupaliště v Dubici v České Lípě. Navázat by na ni měla další 1,5 kilometru dlouhá etapa od Dubice do Dolní Libchavy. Pro projekt za 637,2 milionu korun teď ŘSD hledá dodavatele.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ŘSD Liberecký kraj

Štítky ČR, stavby, silnice, ŘSD, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD připravuje rekonstrukci mostu na I/9 v České Lípě, přijde na 300 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.