Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ČSAD Liberec testuje nový autobus Iveco s hybridním pohonem

ČSAD Liberec bude tři týdny v běžném provozu testovat nový autobus Iveco Crossway s hybridním pohonem. Výrobce slibuje snížení spotřeby paliva o deset až 15 procent proti dieselovým motorům, ale také nižší emise znečišťujících látek. Spotřeba nafty se může snížit o tři až šest litrů na 100 kilometrů, zda to tak skutečně bude, chce krajský dopravce ověřit v reálném provozu.

Při testovací jízdě 12metrového vozu to řekl předseda představenstva ČSAD Liberec Martin Bobek. „Budeme ten autobus testovat mezi Libercem a Českým Dubem a to oběma směry, jak přes Ještěd, tak přes Hodkovice nad Mohelkou, abychom změřili reálnou spotřebu v horském prostředí a na dálnici. Také ho chceme v nějaké dny nasadit na Frýdlantsko a chceme ho otestovat i mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou a simulovat běžný městský provoz, protože na této lince by vliv té technologie měl být asi největší," doplnil Bobek. Firma podle něj navíc využívá stejné autobusy se standardními dieselovými motory, a je tak možné je porovnat.

Od běžných autobusů stejné značky se ten hybridní neliší, jen na střeše má uložené kondenzátory, do nichž se ukládá energie, která vzniká při brzdění vozu. Autobus ji pak využívá na zastávkách, když řidič odbavuje cestující, motor se automaticky vypne. „Snižujeme i emise, protože v zastávkách neběží naftový motor na prázdno a při rozjezdu může dát naftový motor méně nafty, protože mu pomáhá elektromotor," řekl provozní ředitel Martin Liška, který dnes usedl za volant hybridního autobusu.

Jsem rád, že si můžeme v praxi vyzkoušet takto úsporné vozidlo. Liberecký kraj se kromě neustálého zlepšování komfortu pro cestující snaží v dopravě nalézat i způsoby, jak co nejvíce snížit náklady na provoz. Hybridní vozidla nám mohou v tomto ohledu ukázat správný směr. Navíc podobný typ vozidel pomáhá snižovat emise, což je téma, které bude postupem času čím dál víc rezonovat ve společnosti a o němž budeme intenzivně diskutovat," řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

V minulosti dopravce testoval i autobus s elektrickým pohonem, šlo o prototyp, který se v náročných podmínkách Libereckého kraje neosvědčil. Kraj vůz nasadil v Jizerských horách na linku kolem přehrady Souš. Podle Bobka je využití elektrobusů výhodné v městské dopravě, kde se jezdí takzvaně kolem komína, nedokáže si ale představit, jak nákladné by bylo vybudovat infrastrukturu pro elektrobusy v regionální dopravě, tam vidí prostor spíš právě pro využití hybridních pohonů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, doprava, ekologie, správa, ČSAD Liberec, Liberecký, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČSAD Liberec testuje nový autobus Iveco s hybridním pohonem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.