Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Jablonci zdraží od Nového roku zhruba o deset procent jízdné v MHD

V Jablonci nad Nisou zdraží od 1. ledna 2024 jízdné v městské hromadné dopravě zhruba o deset procent, hlavním důvodem jsou rostoucí náklady, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová. Základní 30minutová jízdenka zdraží o dvě koruny, při platbě hotovostí přijde cestujícího po Novém roce na 20 korun, místo současných 18 korun. Cestování s kartou bude levnější, jízdenka zdraží z 16 na 18 korun.

„Poslední celková úprava tarifu MHD byla k 1. lednu 2013, kdy došlo k navýšení ceny základních a časových jízdenek. Od té doby se tarif přizpůsoboval pouze legislativním změnám a požadavkům koordinátora dopravy Korid LK v rámci integrovaného dopravního systému," doplnil ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar. Nejvýrazněji zdraží celodenní jízdenka, za kterou dá cestující při platbě v hotovosti 60 korun místo 42 korun, při platbě kartou zdraží z 40 na 58 korun.

Víc zaplatí i cestující, kteří využívají předplatného, 30denní jízdenka zdraží z 470 korun na 520 korun pro dospělého, děti zaplatí 260 korun místo 235. Celoroční jízdenka, za kterou dnes dospělý cestující zaplatí 3650 korun, zdraží zhruba o sedm procent na 3920 korun. Dráž přijde cestování i důchodce do 65 let, kteří teď za celoroční jízdenku dají 1900 korun, od Nového roku je to přijde o 150 korun dráž. Zvýšení cen jízdného v MHD už oznámil sousední Liberec. Zdraží i cestování vlaky a autobusy krajské integrované dopravy (IDOL).

MHD v Jablonci nad Nisou zajišťuje od února dopravní společnost ČSAD Slaný ze skupiny ICOM Transport. Zakázku získal nový dopravce na pět let, ve druhém největším městě v Libereckém kraji bude jezdit do konce ledna 2028. ICOM pořídil pro Jablonec 27 nových hybridních autobusů - 23 velkých mercedesů a čtyři minibusy Rošero, vyrobené byly na míru požadavkům města. Mají klimatizaci, informační systém, Wi-Fi i USB nabíjení, všechny vozy jsou nízkopodlažní a zastávky vidí cestující na monitoru ve voze. Loni Jablonec za MHD zaplatil 64,6 milionu korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, MHD, správa, ceny, Jablonec nad Nisou, 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štěpánka Kašparová

Zdražování jízdného v Jablonci je stále více akceptovatelné, částky nejsou tak bolestivé na rozdíl od zdražování MHD v Liberci, kde to mnohým obyvatelům zasáhne zásadně do rodinných rozpočtů, radnice hledá peníze kde se dá, je to smutné, že to odnášejí ti nezranitelnější...

Středa, 15. listopadu 2023, 07:10Odpovědět

V Jablonci zdraží od Nového roku zhruba o deset procent jízdné v MHD  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.