Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Historická Zubačka v jízdních řádech zůstane, i když ji Správa železnic zakázala

Nostalgické jízdy Zubačkou na trati z Tanvaldu do Kořenova v novém jízdním řádu zůstanou, přestože Správa železnic jejich provoz před týdnem zakázala, řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který chce o zachování provozu pro příští rok ještě jednat. Letos už se zákaz Zubačky nedotkne, provoz ukončila o posledním říjnovém víkendu. Podle údajů na webu Zubačky by měl ale zákaz platit do skončení rekonstrukce trati.

„Já mám informaci o tom, že Správa železnic připravuje investici, zatím se čeká na rozhodnutí o přidělení dotace. Žádají z česko-polského programu Interreg a vypadá to nadějně. Až budou mít rozhodnutí, tak chtějí začít soutěžit a stavět. Trochu se bojíme, že stavba bude moci začít až v roce 2025, a chceme proto jednat o překlenutí příští sezony," doplnil liberecký hejtman. V letošním roce se na ozubnicové trati na pomezí Jizerských hor a Krkonoš uskutečnilo osm jízd s motorovou ozubnicovou lokomotivou, zvláštními vlaky se svezlo 16 150 cestujících.

Unikátní ozubnicová trať mezi Tanvaldem a Kořenovem oslavila loni 120 let provozu. Spojuje Jizerské hory a Krkonoše a je nejstrmější železniční tratí v Česku. Dvanáctikilometrová trať je kulturní památkou, jsou na ní tři úseky s ozubnicí uprostřed koleje, které pomáhají lokomotivám překonat příkré stoupání 58 promile. Podle spolku Zubačka se poslední velká rekonstrukce trati uskutečnila v letech 1958 až 1962, od té doby se s výjimkou krátkého úseku mezi Desnou-Riedlovou vilou a Dolním Polubným žádné větší práce na trati nedělaly.

Diagnostika trati v loňském a letošním roce podle mluvčí Správy železnic Nely Eberl Friebové ukázala zhoršení stavu železničního svršku v parametru rozchod koleje. Pro běžné vlaky zůstává trať v provozu. „Byla však pozastavena platnost výjimky, kterou jsme každoročně udělovali pro vozidla řady 715, tedy ty, co nesplňují stanovenou traťovou třídu zatížení a příčné účinky vozidel na této trati. Pro vozidla splňující stanovené parametry omezení provozu nepředpokládáme," odpověděla mluvčí. Rekonstrukce trati už podle ní má stavební povolení a připravuje se soutěž na zhotovitele.

Zastavení provozu na Zubačce ale podle hejtmanova náměstka Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) ohrožuje projekt nostalgických jízd, který kraj nastartoval. „Máme na to v rozpočtu alokováno zhruba sedm milionů korun a tímto rozhodnutím může celý projekt padnout," řekl Sviták. Historické vlaky, nejen ty na ozubnicové trati, podle náměstka turisté velmi vyhledávají a kapacita často zájmu ani nestačí. Proto je už letos v létě nechal kraj zařadit do jízdních řádů a pro příští rok počítal s dalším rozšířením.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zubačka

Štítky ČR, železnice, památky, správa, Liberecký, Zubačka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická Zubačka v jízdních řádech zůstane, i když ji Správa železnic zakázala  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.