Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Řidičům s parkováním v Bedřichově a Janově pomůže nový infosystém

U silnic vedoucích do Bedřichova a Janova nad Nisou začaly fungovat informativní dopravní tabule. Říkají řidičům, kolik je v lyžařském středisku ještě volných parkovacích míst. Nový systém má pomoci omezit dopravní kalamity, které v zimě v oblasti nastávají kvůli obrovskému množství návštěvníků mířících do Jizerských hor. Tabule jsou na třech místech – v liberecké Jizerské ulici, u České Chalupy v Rudolfově a ze směru od Jablonce nad Nisou v Janovské ulici.

Typický obrázek ucpaného Bedřichova a Janova se naskytl uplynulý víkend, kdy přijelo do lokality až deset tisíc lidí najednou, což bylo neúnosné. Ucpali silnice, a nakonec musela obce uzavřít policie.

Tomu by teď mohly alespoň částečně zabránit právě informační tabule. Přijíždějící řidiči se z nich dozvědí, zda budou mít ještě možnost parkování. A navíc se v okamžiku, kdy budou všechna parkoviště zaplněna promění tabule v dopravní značku zákaz vjezdu a doprava se tak odkloní jinam. Pro řidiče je tato značka úplně stejně závazná jako pevná dopravní značka.

Je to skvělá zpráva pro návštěvníky mířící do Jizerských hor, protože se včas dozvědí, jaká je situace s parkováním u nás v Bedřichově. I když je jasné, že uzavírkám ze strany policie se nejspíš nevyhneme,“ řekl starosta Bedřichova Petr Holub (NK pro Bedřichov) s tím, že někteří řidiči se i přes obsazená parkoviště snaží dostat do obce lhaním, kdy si vymýšlí, že mají zajištěné soukromé stání, což není pravda a bezradně pak stojí na cestě. Pokud se je následně snaží pořadatelská služba z obce vykázat, jsou ještě vulgární.

Ucpané silnice jsou z obou stran, tedy nejen od Liberce, ale i od Jablonce. „Speciálně tento víkend nám ukázal, že dole u Silky, kde jsme měli slepou ulici, musíme dávat také zákaz vjezdu a musíme to regulovat právě na Janovské. Pokud je plný Bedřichov, není kam auta dávat. A řidiče to nezajímá, raději sedí hodinu a půl v autě čekají na volné místo, než aby odjeli,“ popsal situaci starosta Janova nad Nisou Daniel David (NK a starostové pro Janov).

Kromě tabulí se informace o zaplněných parkovištích brzy objeví i na novém webu a v aplikaci.

Vybudování celého systému zajistila firma CROOS Zlín a přišel na necelých dvanáct milionů korun. Kromě tabulí byl totiž vytvořen celý informační systém, muselo se také provézt speciální zasíťování a tvůrci si museli poradit s mizejícím internetovým signálem, který je pro provoz nezbytný.

V rámci zkušebního provozu jsme ovládání aplikace zjednodušili tak, aby s ní šlo pracovat jednoduše z mobilního telefonu. Výhodou také je, že je celý systém připraven i na případné budoucí rozšíření do dalších blízkých lokalit,“ popsal Ivan Gajdošík zastupující dodavatelskou firmu. Na financování se podílel Liberecký kraj i dotčené obce.

Nyní jsme řešili primárně Bedřichov a bavili se o dalším informačním systému směrem na Hejnice, kde se s podobnou situací rovněž potýkáme. Tam to souvisí nejenom s cestovním ruchem, ale i s provozem kamionů. Tedy to je další oblast, kterou bychom chtěli řešit,“ dodal Jan Sviták (Starostové pro LK), náměstek hejtmana Libereckého kraje pro dopravu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky doprava, infotabule, doprava, střediska, Jizerské hory, Bedřichov, Janov nad Nisou, Liberecký kraj

Řidičům s parkováním v Bedřichově a Janově pomůže nový infosystém  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.